Hlavní obsah

Díval se s takovým zalíbením na Havla, vzpomíná Malý na první návštěvu prezidenta Francie

Rozhovor s pomocným pražským biskupem Václavem MalýmVideo: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Do Česka v pátek přiletěl francouzský prezident Emmanuel Macron. Setkal se s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Návštěvy prezidentů ze západních zemí jsou dnes zcela běžné. Ne vždy to ale byla samozřejmost. Například v roce 1988 navštívil Československo před Sametovou revolucí poprvé francouzský prezident Francois Mitterrand. Ten přiletěl 8. prosince 1988.

Na výjimečnou událost vzpomínal v rozhovoru pro Seznam i pamětník státní návštěvy, pomocný pražský biskup Václav Malý.

„Já jsem dostal roli, abych mluvil o postavení katolické církve, o postavení křesťanů v komunistickém Československu. Samozřejmě Francois Miterrand naslouchal, ale díval se s takovým zalíbením na Václava Havla. Protože Václav Havel byl jedním z účastníků, už tehdy byl slavný muž, o něm se ve světě vědělo, on před tou návštěvou napsal speciálně osobní dopis prezidentu Mitterandovi, kde popisoval tu situaci v tehdejším Československu,“ popsal návštěvu Malý.

Václav Malý při této příležitosti komentoval dnešní zahraničí politiku České republiky.

,,Dnes se zahraniční politika omezuje především na ekonomické styky. Nic proti ekonomickým stykům, vyjednávání, ale je třeba to spojovat s oblastí lidských práv. A to Václav Havel důsledně činil, bohužel dnešní představitelé tuto otázku pomíjejí. A za druhé naše zahraniční politika dnes je hodně zaměřená také na východ. Je třeba jednat i se státy na východ od našich hranic, ale to těžiště by mělo mít tedy větší návaznost a vázanost na tu politiku Evropské unie,“ řekl svůj názor na zahraniční politiku pomocný biskup pražský Václav Malý.

Celý rozhovor s Václavem Malým si můžete pustit v úvodu článku.

Reklama

Doporučované