Hlavní obsah

Dívka si v letadle odmítla sednout. Zastavila tak deportaci Afghánce

Živý přenos a jeho záznam zhlédly více než dva miliony lidí.Video: Elin Ersson

 

Reklama

Švédská studentka zastavila deportaci afghánského muže. V letadle, kterým měl být eskortován, se odmítla před vzletem posadit. Kapitán proto oba vyloučil z přepravy. Svůj protest přenášela živě na internetu.

Článek

Švédská dívka zastavila deportaci afghánského muže. Ten měl být ze švédského Göteborgu dopraven letecky přes Istanbul do Afghánistánu.

Studentka Elin Erssonová si zarezervovala stejný let a před odletem se odmítla posadit. Podle předpisů pilot nemohl vzlétnout.

Aktivistka přenášela svůj protest živě na internetu, a okamžitě si tak vysloužila pozornost lidí po celém světě. Její video brzy zhlédly přes dva miliony lidí.

Reakce cestujících byly smíšené. Anglicky hovořící pasažér jí dokonce vytrhl telefon z ruky, obsluha letadla ale zasáhla a dívka mohla v protestu pokračovat.

Po deseti minutách vyjednala, že letadlo opustí ona i deportovaný muž. Formálně o tom rozhodl kapitán letu, který oba vyloučil z přepravy. Švédka si tím vysloužila potlesk některých cestujících a velkou podporu na sociálních sítích.

Podle úřadů bude imigrant zřejmě převezen některým dalším spojem.

Reklama

Související témata:

Doporučované