Hlavní obsah

Dlouho tu nebudou, napsal lékař Pollert o LGBT. A sklidil kritiku

Foto: ČTK

Lukáš Pollert, s „brýlemi“ vyrobenými z PET lahví na snímku z roku 2007.

Reklama

Podle lékaře a olympijského vítěze Lukáše Pollerta jsou LGBT lidé slepá vývojová větev a dlouho tu nebudou. Jeho výrok schytal kritiku, nemocnice se jím zabývat nebude.

Článek

Odsuzující slova lékaře Lukáše Pollerta jeho zaměstnavatel řešit nebude. Podle vedení Fakultní nemocnice Motol výroky olympijského šampiona nesouvisí s jeho prací.

Anesteziolog a bývalý vodní slalomář pobouřil část veřejnosti kontroverzním výrokem na Twitteru.„Nebojme se LGBT a buďme na ně milosrdní. Vždyť je to slepá vývojová větev, dlouho tu nebudou a navíc zachraňují planetu od přemnožení primátů,“ napsal v úterý na sociální síť.

Nepřímo tak reagoval na aktivity srpnového festivalu Prague Pride, který upozorňuje na práva sexuálních menšin. Zároveň vyvolal většinou odmítavé reakce.

Podle vedení Fakultní nemocnice Motol výroky olympijského šampiona nesouvisí s jeho prací, a tak je nebudou řešit. „Twitterový účet MUDr. Lukáše Pollerta vyjadřuje jeho osobní názory, ne stanovisko nemocnice,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí pražské nemocnice Ludmila Šimáčková.

Pollertův výrok odsoudil David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Ve své vědecké činnosti se zabývá také současnou etikou. Podle něj je vyjádření za hranicí etiky i obyčejné elementární slušnosti. „Nesleduji Pollerta systematicky, ale z některých jeho veřejných prohlášení mám pocit, že etika či práce s daty a vědecký přístup k realitě u něj schází na úbytě. Nerozumím tomu, proč má potřebu urážet jednu nevelkou skupinu obyvatel, která nikomu neubližuje a jen se snaží žít své životy pokud možno dobře a spokojeně, ostatně jako každý z nás,“ reagoval pro Seznam Zprávy. Podle něj Pollertovy výroky dokazují, že se přiklání k jiným hodnotám, než je nezaujatost, objektivita, touha objevovat pravdu a slušnost.

Reakci nemocnice ale považuje Černý za adekvátní. „Nemyslím si, že by měla reagovat jinak, než se od buranství jednoho svého lékaře distancovat. Je mi bližší společnost, v níž nejsou lidé za své názory (pokud tedy nejsou skutečně nebezpečné) postihováni,“ dodal akademik.

Zároveň řekl, že existují jiné mechanismy, jak Pollerta „potrestat“. Okolí mu prý může dát najevo, že jeho slovy pohrdá a že lékař překročil hranici slušnosti.

Proč je ponižujete?

A přesně to se na sociálních sítích stalo. „Zdravím vás, pane sousede. Názory jistě můžeme mít různé, ale přemýšlím, zda pohrdání, které je příbuzné nenávisti, je zrovna tím, který chcete pěstovat. A to nemluvím o vašem divném pojetí evoluce. A ano, já jsem součást té vaší slepé evoluční větve, narodil jsem se tatínkovi a mamince. A jsem gay. Mrzí mě, že mnou pohrdáte,“ napsal Jaroslav Lorman.

Na Pollertův tweet reagoval i starosta Řeporyjí Pavel Novotný. „Přišel čas dát Lukášovi pápá,“ napsal.

Podivil se nad ním také bývalý poslanec a exministr financí Miroslav Kalousek. „Já dokážu být také někdy drsný a jedovatý. Ale vždy vůči někomu, kdo mi ubližuje, ohrožuje mě, nebo s ním alespoň soupeřím. Proč máte potřebu ponižovat lidi, kteří vám nic neudělali a neohrožují vás? Jste lékař, k čertu. Tak si važte všech lidí stejně,“ vzkázal Pollertovi.

Výrok odsoudil také bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. „Ke kritice kolegů (myšleno sportovců, či bývalých sportovců) jsem opatrnější. Tedy jsem k nim trochu shovívavější. Ovšem v tomto případě to je od LP hnus a je třeba to říci nahlas!!!“ zdůraznil.

Ještě ostřeji reagoval třeba starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý, který se hlásí k sexuální menšině. „Jste odpad lidstva. Nesouhlasit s něčím je jedna věc, ale vy se chováte doslova jako prase,“ odepsal Pollertovi.

Anesteziolog se později na Twitteru podivil, proč jeho vyjádření tolik lidí pobouřilo. Chtěl prý jen poukázat na to, že dva homosexuálové se „nemohou rozmnožit“. „No právě, to jsem měl na mysli a děsně lidí to rozvášnilo. Ale aspoň, že jsme lidé mající emoce. To je dobrá známka, ale hlavně aby se to nějak nezvrtlo,“ napsal také.

Západoevropské společnosti jsou na homofobní a rasistické výroky mnohem citlivější. Známí sportovci či celebrity se museli za svá slova omlouvat, v některých případech dokonce přišli o práci. „Nejsem sociolog, proto si netroufám odpovědět. Můj osobní dojem je, že se podobné názory v Česku tolerují více. U nás, nakolik vím, zatím lidé za své názory, i když jsou hloupé a zraňující, o práci nepřichází. A myslím si, že to je dobře,“ dodal Černý.

Reklama

Doporučované