Hlavní obsah

Do Bílého domu se nedostane každý. Za Havla nás považovali za velikou zemi, říká Madeleine Albrightová

Podívejte se na rozhovor s Madeleine Albrightovou.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Je velmi důležité, aby demokratické státy spolu mluvily a spolupracovaly, říká bývalá americká ministryně zahraničních věci Madeleine Albrightová o Severoatlantické alianci a současném světě. Česká rodačka poskytla rozhovor Seznamu.

Článek

Problémy ve světě podle ní způsobují dezinformace, ohrožená kyberbezpečnost a napjaté vztahy mezi zeměmi. Madeleine Albrightová v rozhovoru pro Seznam zmiňuje například východní Ukrajinu a další války, obchodní spor USA s Čínou či politickou situaci v zemích jako Turecko. Bývalá ministryně zahraničí USA se ve Výzvě vyjádřila i k Rusku.

„Já si myslím, že možná připisujeme Rusku a jeho prezidentovi až moc velký vliv. Putin hraje slabými kartami. Je to někdo, kdo sice byl v KGB, ale nechci darovat Putinovi tvrzení, že je nejdůležitější člověk na světě,“ tvrdí v rozhovoru. Za problém v souvislosti s Ruskem považuje především nárůst propagandy a dezinformací z jeho strany.

Babiš v Bílém domě

„Každý se do Bílého domu nedostane. Muselo tam být něco, o čem se spolu chtěli bavit,“ tvrdí bývalá ministryně zahraničí. Podle jejích slov mohlo být takových témat více, ale odmítá spekulovat.

„Když byl prezidentem Václav Havel, tak Česká republika byla viděna jako velikánská a morální země, která hrála velmi důležitou roli. To přátelství mezi tehdejšími prezidenty Clintonem a Havlem bylo opravdové,“ dodává.

Albrightová vzpomíná v rozhovoru i na to, že Bill Clinton využíval podobná přijetí k zajímavým debatám se státníky z celého světa: „Je to správná příležitost, aby se lidé spolu bavili. S námi byl problém, že Clinton to natahoval a vždycky překročil čas schůzek.“

Složitá doba a jednoduchá řešení?

„Jsou tu skupiny, které spolu nesouhlasí a nemluví. Máme problémy, které přišly s technologií. Lidé nevěří v globalizaci. Potřebujeme vůdce, kteří myslí na to, aby se lidé spojili, a nerozdělovali společnost,“ mluví v rozhovoru Albrightová o jedné z největších hrozeb dneška s tím, že společnost by se měla více zajímat nejenom o politické dění. Svoji velkou roli prý mohou sehrát i média a skuteční politici.

„Momentálně to človék nevidí. Je potřebné, aby se normální lidé zajímali o život kolem sebe. Je duležité, aby se lidé zajímali o to, kdo vede zemi a jaké máme vůdce,“ dodává Albrightová.

Bývalá americká ministryně zahraničí přijela do rodné Prahy, aby zde promluvila v souvislosti s výročím 20 let vstupu České republiky do NATO. V loňském roce jí vyšla i velmi úspěšná kniha Fašismus – Varování.

Proč chybí ve velké politice ženy? Jak se dívat na současné světové dění? Je důvod k obavám? A proč se vždy ráda vrací zpátky do České republiky? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované