Hlavní obsah

Do Británie přijeli experti na chemické látky. Zkoumají substanci, kterou byl otráven bývalý ruský agent

Do Británie přijeli experti na chemické látky.Video: Twitter.com, AP

 

Reklama

Vyšetřovatelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) přijeli do Velké Británie a zkoumají vzorky látky, kterou byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera.

Článek

Zástupci OPCW přijeli do Velké Británie odebrat vzorky nervově paralytické látky, kterou byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Skripal s dcerou byli látce vystaveni před dvěma týdny v jihoanglickém městě Salisbury.

Původně neznámou látku, které byla dvojice vystavena, později britští vyšetřovatelé identifikovali jako Novičok. Expertní tým OPCW už zahájil vlastní zkoumání.

Šéf britské diplomacie Boris Johnson si naplánoval schůzku s ostatními unijními ministry zahraničí, na které své kolegy informoval o vývoji případu. Ti Británii znovu vyjádřili plnou podporu.

Johnson se setkal také s představiteli NATO. Po schůzce s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem vystoupili na společné tiskové konferenci.

Johnson a Stoltenberg se shodli, že událost ze Salisbury není ojedinělým incidentem, ale spadá do vzorce ruského chování. Moskva podle nich nerespektuje mezinárodní pořádky. Před novináři v tomto kontextu zmínili narušení územní celistvosti Ukrajiny a anexi Krymu, snahu o vměšování se do demokratických procesů v jiných zemích nebo nejrůznější kybernetické útoky.

„Útok byl nepřijatelným porušením mezinárodních norem a pravidel,” zdůraznil Stoltenberg. Připomněl, že spojenci už první použití chemické zbraně na území členské země za 70 let existence NATO odsoudili a nabídli Británii veškerou pomoc při vyšetřování.

Johnson pomocnou ruku od mezinárodních partnerů ocenil. „Jsou situace, na které můžeme, nebo dokonce musíme reagovat společně,” řekl britský ministr. Vyšetřování dva týdny starého incidentu může podle jeho slov dojít ke zdárnému konci pouze v případě odpovídající mezinárodní spolupráce.

Londýn z útoku látkou Novičok viní Rusko, které ale nařčení odmítá. Británie kvůli incidentu ze svého území vypověděla třiadvacet ruských diplomatů. Stejným krokem zareagovali také Rusové.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v ruské televizi popřela, že by se látka vyráběla v bývalém Sovětském svazu nebo později na území Ruské federace. Zároveň obvinila Česko, Slovensko, Švédsko, Spojené státy americké a samotnou Velkou Británii jako možné původce látky.

Česká, slovenská i švédská diplomacie už ruská obvinění důrazně popřely.

Už dříve se k incidentu vyjádřil také ruský prezident Vladimir Putin. „Rusko takové jedy nemá, všechny podobné látky jsme jako první zlikvidovali. Naši partneři své závazky nedodrželi,” řekl. Putin zároveň dodal, že pokud by za otravou Skripala a jeho dcery stála bojová látka, zasáhla by daleko více lidí.

Britové na podezření Rusů trvají. Johnson o víkendu uvedl, že stopa z vyšetřování původu látky směřuje neúprosně do Kremlu.

Reklama

Doporučované