Hlavní obsah

Kdyby šlo o ruský nervový jed, byli by na místě mrtví. Putin tvrdí, že Rusko agenta Skripala neotrávilo

Putin popřel podíl Ruska na otravě bývalého agenta Skripala a jeho dcery.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by se jeho země jakkoliv podílela na otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Rusko takovými prostředky, jako je látka zvaná Novičok, nedisponuje. Uvedl to na tiskové konferenci.

Článek

„Co se té tragédie týče, dozvěděl jsem se o ní z médií. První věc, která mi v tu chvíli přišla na mysl, byla, že pokud by šlo o bojovou otravnou látku, ti lidé by na místě zemřeli,“ okomentoval Putin útok v jihoanglickém Salisbury. Kategoricky odmítl, že by otravná látka pocházela z Ruska. Podle něj země takové prostředky ani nemá. „Veškeré chemické zbraně jsme pod dohledem mezinárodních pozorovatelů zničili,“ dodal.

To, že by původcem útoku na Skripala byla Moskva, ruský prezident odmítl i dalšími argumenty. „Jakákoliv rozumná osoba dobře ví, že je naprostý nesmysl, aby si někdo z Ruska dovolil takové jednání těsně před volbami a před mistrovstvím světa (ve fotbale),“ uvedl Putin.

Přes veškeré komplikace je podle něj Rusko připraveno na řešení případu spolupracovat. Nevidí však vůli z druhé strany, tedy z Londýna. Ten viní z útoku od samého počátku Moskvu.

Do Velké Británie mají dorazit zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní, aby odebrali vzorky látky použité k útoku. Šéf britské diplomacie Boris Johnson navíc plánuje v Bruselu o vývoji kauzy informovat své kolegy na jednání ministrů zahraničí EU.

Někdejšího agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Skripala a jeho dceru Juliji před dvěma týdny v jihoanglickém Salisbury otrávil neznámý útočník látkou označovanou jako Novičok. Tu podle západních i ruských expertů vyvinul a vyráběl Sovětský svaz v 70. a 80. letech minulého století. Moskva naopak jako možné původce látky označila Británii, Česko, Slovensko, Švédsko a USA.

Rusko s otravou spojili Britové a později také Američané, Francouzi či Němci. Sešla se kvůli ní i Rada bezpečnosti OSN a dál ji řeší politici i diplomaté na nejvyšší úrovni.

Reklama

Doporučované