Hlavní obsah
Online

V Česku je 522 nakažených koronavirem, Senát zkritizoval vládu

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku je podle naposledy zveřejněných čísel 522 nakažených. Z 52 pacientů hospitalizovaných je pět v těžkém stavu. Vláda schválila povinné nošení roušek na veřejnosti. Opatření má platit od půlnoci. Ve stejný čas vstoupí v platnost nové opatření pro nákupy v obchodech - potraviny, drogerie a lékárny budou mezi 10. a 12. hodinou vyhrazeny pouze důchodcům nad 65 let. Senát po čtyřhodinové debatě zkritizoval vládu.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Usnesli se na tom dnes senátoři po čtyřhodinové debatě. Vláda podle nich svým jednáním podryla důvěru ve stát.

Několik hodin po půlnoci přistálo na kbelském letišti letadlo s rychlotesty z Číny, které se začnou rozvážet po republice. Rozdělovat se bude také téměř 700 tisíc roušek, které se v úterý našly ve skladu jedné z firem v Lovosicích.

Z Číny by měl dorazit i další zdravotnický materiál, především respirátory, v neděli ale i roušky pro obyvatelstvo. Jakmile dorazí, má být jejich nošení pro Čechy povinné.

Novinka v obchodech přehledně

V době mezi 10. a 12. hodinou mohou do obchodů s potravinami, do drogerií a lékáren pouze senioři nad 65 let.

V ostatních časech mohou do obchodů všichni, tedy i již zmínění senioři. Vláda jim to ale s ohledem na jejich vlastní bezpečnost nedoporučuje.

Opatření platí od čtvrtka. (U potravin už ho vláda schválila, lékárny a drogerie na seznam doplní ještě během středy.)

Z 52 pacientů hospitalizovaných je pět v těžkém stavu. Čtyři pacienti jsou na umělé plicní ventilaci, jeden nemocný je napojen na mimotělní oběh. To je nyní nejvážnější případ, který je v péči lékařů a sester ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Ministerstvo zdravotnictví dovolilo u těžkých případů experimentální použití léku remdesivir.

Vláda vyzývá Čechy, aby dodržovali stanovená opatření, především zákaz vycházení kromě cest do práce a na nákup. „Pokud to nepůjde po dobrém, museli bychom použít pořádkové jednotky,“ varoval ministr vnitra Jan Hamáček.

  • Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami

    Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. Upravené mimořádné opatření dnes ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu.

  • D2 je ucpaná, Slováci zavřeli přechod

  • Respirátory pro Prahu mají zpoždění

    Dodávka respirátorů pro hlavní město se zpozdila. Důvodem jsou formální problémy, dodávka zůstala v Anglii. Původně měly respirátory dorazit dnes. Praha by je nově měla mít do konce týdne. Kvůli zpoždění na ně město dostane slevu. ČTK to v textové zprávě napsal primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Město dostane 15 000 respirátorů typu N95 ze zásilky, kterou centrálně objednával Plzeňský kraj. Kvůli zpoždění dostane Praha slevu, cena respirátoru se sníží z 12 na osm eur (zhruba 222 Kč).

  • Strážníci v Praze zaznamenali téměř tisíc lidí bez roušky

    Pražští strážníci zaznamenali od úterý do dnešních 19:00 celkem 978 případů porušení zákazu vstupu do MHD, obchodu či veřejné budovy bez zakrytého nosu a úst. Zmíněný zákaz vstupu do MHD platí v Praze od pondělí, do obchodů a veřejných budov od dnešního poledne. Vláda pak dnes schválila zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst, který začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Za dnešní den, kdy v poledne začal platit také zákaz zcela odkrytého obličeje také v obchodech a veřejných budovách, evidovali strážníci 164 případů. Řešili je domluvou. „Obecně lidé na upozornění reagují a spolupracují,“ řekla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

  • Hamáček: V pátek a sobotu přistanou první letadla se zásobami pomůcek

  • V Liberci mají nové odběrové místo

  • V Litovli se zdvojnásobil počet nakažených

    V uzavřeném územním obvodu Litovel na Olomoucku za poslední den přibylo 12 nově potvrzených nákaz koronavirem, celkem jich tam hygienici dnes večer evidují 25. V sousedním Uničově, který také spadá do uzavřené oblasti, se počet prokázaných nemocných nezměnil. Je jich stále 18. V celém Olomouckém kraji se počet potvrzených nákaz zvýšil z úterních 38 na 51.

  • Česko má 522 nakažených

    V Česku je ke středečnímu večeru 522 nakažených, uvedlo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Oproti úterku tak přibylo 72 nakažených.

  • Ruzyňské letiště instaluje fólie

  • V Praze je celkem 181 nemocných

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin 27 nových případů na celkových 181. Dva z nich jsou děti.

  • Policejní prezident děkuje za podporu

  • Senát kritizoval Babiše i vládu

    Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí pandemie koronaviru, čímž podryla důvěru ve stát. Senát se na tom dnes shodl po téměř čtyřhodinové debatě.

  • Hradec Králové od pondělí uzavře všechny mateřské školy

    Hradec Králové od pondělí 23. března uzavře kvůli epidemii COVID-19 všechny ještě otevřené mateřské školy. Výjimkou bude Mateřská škola Kamarád ve Veverkově ulici, která bude sloužit pro děti zdravotníků či bezpečnostních sborů. Již v pátek 20. března radnice uzavře Jesle Orlická, které jsou jediné ve městě. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

  • Ústecký kraj vybral 29 školek a škol, které zůstanou otevřené

    Ústecký kraj vybral 29 školských zařízení, jejichž provoz zůstane zachován pro děti rodičů pracujících zejména v integrovaném záchranném systému. Města a obce o jejich otevření informují na svých webech. Už týden je v provozu linka 475 657 600 určená pro odběratele ochranných pomůcek, zájemci se v této souvislosti také mohou obracet na e-mail oop@kr-ustecky.cz, řekl dnes po jednání krajské rady a zasedání krizového štábu kvůli koronaviru vedoucí odboru kanceláře hejtmana Luboš Trojna.

  • Pro Čechy v zahraničí vyrazí další autobusy

  • Ve Svitavách chybí roušky, pro popeláře je ušila starostova matka

    Svitavy trpí vážným nedostatkem ochranných prostředků proti nákaze koronavirem. Pardubický kraj v úterý dodal pro město a jeho správní obvod s celkem 31 000 obyvateli jen 130 kusů roušek, řekl dnes starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy). Radnice se musí spoléhat na aktivitu obyvatel a místních firem. „Moje maminka sama přes noc ušila 40 roušek, díky tomu ve čtvrtek vyjedou do ulic popeláři, kteří by jinak pracovat nemohli,“ dodal Šimek.

  • Vězni zatím koronavirus nemají

    Nákaza koronavirem se zatím nepotvrdila u žádného českého vězně. Pokud do vězení či vazby nastoupí lidé s příznaky nákazy, dozorci je okamžitě odešlou na infekční oddělení brněnské vězeňské nemocnice. Zatím tam putovali čtyři vězni, virus se neprokázal ani u jednoho z nich. Negativní test měl i odsouzený, kterého nechal vězeňský lékař převézt do civilní nemocnice. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí Vězeňské služby (VS) Petra Kučerová.

  • Pracovníci charity rozdávali občerstvení řidičům kamionů

    Lidé z královéhradecké diecézní charity spolu s policisty dnes rozdávali jídlo řidičům kamionů, kteří dlouhé hodiny čekali na hranici mezi Českem a Polskem směrem na hraniční přechod Náchod. „O pomoc nás požádalo Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje, protože řidičům už dochází zásoby. Operativně jsme naložili potraviny a pití v Potravinové bance Hradec Králové. Šest stovek balíčků s pečivem nám dodala pekárna Beas z Lična. Do pomoci se zapojil také dobrovolník profesí záchranář,“ říká Jan Kočí, zástupce ředitele Diecézní charity Hradec Králové. V případě potřeby jsou připravené zásoby i na zítřek.

  • Bulovka: Dva pacienti mají plicní ventilaci

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy