Hlavní obsah

Do Česka míří další bouřky. Povodně se mohou vrátit ve čtvrtek

Foto: Getty Images

Česko čekají do konce týdne přeháňky.

Reklama

V České republice se od čtvrtka opět ochladí, teploty se do konce týdne budou držet kolem 20 stupňů Celsia.

Článek

Většinu České republiky ve čtvrtek opět zasáhnou silné bouře a spadnout by mohlo místy až 60 milimetrů srážek. Už od noci na čtvrtek bude v jižních a západních Čechách vydatně pršet, na některých místech proto bude platit povodňová bdělost.

Silné bouřky s přívalovým deštěm nebo kroupami se budou v Česku ojediněle vyskytovat od čtvrtečního poledne. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nimi platí do noci na pátek.

Už od čtvrtečních 02:00 do 15:00 platí v krajích Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském výstraha před vydatným deštěm. Úhrny mohou být 30 milimetrů za šest hodin nebo 50 milimetrů za 24 hodin. Opatrní by měli být zejména řidiči. Bude snížená viditelnost, voda může téct přes silnice.

Podle týdenní předpovědi ČHMÚ bude v Česku od čtvrtka do konce týdne oblačno až zataženo.

Z předpovědi vyplývá, že ve čtvrtek bude na většině území republiky silný déšť a na severovýchodě Česka budou v odpoledních hodinách bouřky.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu.

O něco méně přeháněk bude podle meteorologů v pátek, kdy se přes Česko přeženou malé přeháňky a ojedinělý vydatný déšť. I během víkendu bude oblačno až zataženo. V sobotu se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. V neděli bude dle předpovědi méně srážek.

Teploty se do konce týdne budou držet kolem 20 °C, v pátek se ale začne ochlazovat a nejvyšší denní teploty vyrostou na 18 až 22 °C. Oproti čtvrtku se tak ochladí až o 7 stupňů. I během víkendu bude oblačno až zataženo a občas se objeví déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty se o víkendu udrží mezi 18 až 23 °C.

Česká republika zažila přívalové lijáky minulý víkend a svou intenzitou překonaly zkušenosti meteorologů za poslední dva roky. Nejvíce škod přívalový déšť napáchal ve východních Čechách. Některé obce dokonce museli evakuovat hasiči, protože voda tekla z polí do domů.

„Velmi intenzivně pršelo na jednom místě a ta bouřka se nehnula. Takže tam pršelo třeba hodinu,“ popsal pro Seznam Zprávy ředitel pro hydrologii v Českém hydrometeorologickém ústavu Jan Daňhelka. „Hlavní bouřková činnost se uspořádala v takovém pásmu, který se táhne a je relativně úzký. Respektive v době, kdy vznikaly ty největší škody, byl relativně úzký. Táhl se od jižní Moravy přes Českomoravskou vrchovinu, Pardubicko, směrem ke Středočeskému kraji a dál,“ doplnil.

Reklama

Doporučované