Hlavní obsah

Do Česka míří silné bouřky. Ukončí tropy

Foto: Profimedia.cz

Do Česka v neděli večer dorazí bouřky.

Reklama

Kvůli pokračujícímu horkému a suchému počasí dál platí varování meteorologů před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

Článek

Od nedělního večera mohou do Čech dorazit silné bouřky, které bude provázat nárazový vítr, kroupy a přívalové srážky. Výstraha meteorologů platí pro české kraje zatím do pondělního rána. Vyplývá to i informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Víkend a na části území i pondělí budou provázet tropické teploty, většinou kolem 31 stupňů Celsia, někde může ale teploměr překročit 34 stupňů. Kvůli pokračujícímu horkému a suchému počasí dál platí varování meteorologů před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

Podívejte se do galerie na to, jak fotografové Seznam Zpráv zachytili extrémní vedra.

+2

V neděli pozdě odpoledne, večer a v noci na pondělí očekávají meteorologové v Čechách - s výjimkou východních - silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami, při nichž může napršet asi 30 milimetrů vody. „Silné bouřky se mohou ojediněle vyskytovat i v dalších dnech,“ dodali meteorologové.

Lokální přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, upozornili meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Teploty nad tropickou třicítkou se v Česku pohybují třetí den po sobě, vydržet mají na východě země až do pondělí. Pak se má v celé republice ochladit a pršet.

Reklama

Související témata:

Doporučované