Hlavní obsah

Evropské státy uzavírají kohouty, Rusko dodává špinavou ropu

Rusko posílá do Evropy ropu s příliš vysokých obsahem organického chloru.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. Informovala o tom běloruská agentura Belta.

Článek

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo kvůli znečištění organickým chloridem. Informovala o tom běloruská agentura Belta. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo a podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, i Česká republika. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie. Český státní provozovatel ropovodů Mero ale dnes odpoledne uvedl, že ropu stále přepravuje podle původního harmonogramu.

„Dostali jsme dopis od polského provozovatele (ropovodu Družba), že rafinerie v Polsku a Německu nemohou přijímat a zpracovávat ropu s takovými ukazateli,“ řekl agentuře Belta hlavní inženýr společnosti Gomeltransněfť Andrej Verigo. „Na západě je ropovod od (rafinerie) Mazyr zcela zastaven, kohoutky jsou zavřené.“

Podle obchodníků, kteří jsou partnery několika předních evropských společností a na které se ve středu odvolala agentura Reuters, kolísají hladiny organického chloridu mezi 150–330 částicemi na jeden milion částic (ppm), zatímco maximum je podle normy deset ppm a obvyklá úroveň jedna až tři ppm.

Polské úřady uvedly, že dokud se záležitost nevysvětlí a dokud nebude vyčištěn přepravní systém, bude Polsko využívat ropu ze svých zásob. Rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, uvedla, že výroba v rafinerii se nezastaví, a alespoň prozatím ani nebude omezena. Firma bude využívat surovinu ze Saúdské Arábie, která se dopravuje po moři do Gdaňsku a pak do rafinerie v Plocku severozápadně od Varšavy.

Orlen také podle portálu Gazeta.pl připomněl, že v současnosti téměř polovina ropy, kterou odebírá, pochází odjinud než z Ruska. Kromě Saúdské Arábie nakupuje surovinu z Norska, Angoly a Nigérie.

Reuters uvedl, že dovoz surové ropy z Ruska prostřednictvím klíčového ropovodu zastavilo i Německo. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení. Firma Gomeltransněfť dnes uvedla, že na Slovensko a do Maďarska se znečištěná ropa dostane za čtyři až pět dnů.

„Přepravujeme stále podle původního harmonogramu, instrukci o zastavení přepravy jsme od společnosti Unipetrol neobdrželi,“ řekla odpoledne ČTK mluvčí českého státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Právě petrochemický holding Unipetrol je jediným pravidelným odběratelem ropy od Mera.

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl dnes odkázal na své středeční vyjádření. „O problému jsme byli informováni. Nyní čekáme na kompletní zprávu a poté rozhodneme o dalších krocích,“ uvedl ve středu. Firma v Česku provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinérií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinérii připadá necelých šest milionů tun.

Objem dodané ropy zveřejňovalo Mero do doby, než se Unipetrol stal v roce 2015 jediným vlastníkem někdejší České rafinérské. V roce 2014 bylo do ČR dodáno celkem 7,48 milionu tun ropy, z toho ropovodem Družba 3,85 milionu tun.

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie. Ruské ministerstvo energetiky sdělilo, že monopolní provozovatel ropovodů Transněfť se snaží problém odstranit co nejdříve. Dnes se kvůli problémům se znečištěnou ropou sejdou podle zdrojů Reuters i zástupci ruské vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované