Hlavní obsah

Do Dachau se vrátila ukradená brána s nápisem Arbeit macht frei, zloděje se najít nepodařilo

Symbol nacistických zločinů se vrátil do bývalého koncentračního tábora Dachau.

 

Reklama

Vstupní brána do koncentračního tábora bude od 29. dubna vystavena jako exponát.

Článek

Do bývalého nacistického koncentračního tábora Dachau se ve středu po více než dvou letech vrátila vstupní brána s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), kterou na konci roku 2014 někdo ukradl. Železná brána s nechvalně proslulým textem se našla koncem loňského roku v Norsku.

Asi metr široké a dva metry vysoké mřížové dveře z areálu nejstaršího nacistického koncentračního tábora ukradli v noci na 2. listopadu 2014 neznámí zloději. Ani přes rozsáhlé pátrání ve více zemích a vypsanou odměnu 10 000 eur (270 000 Kč) za jejich dopadení se je zatím nepodařilo chytit.

Brána se nakonec v poměrně dobrém stavu našla na okraji norského Bergenu, když na ni policii upozornil anonym. Vyšetřovatelé se domnívají, že ji tam zloději nechali, protože případ vyvolal velkou pozornost, a oni se obávali, že budou časem prozrazeni.

Nově jako exponát

Dnes krátce po poledni se stokilogramový symbol nacistických zločinů, který už byl v posledních dnech pod přísným dohledem policie v Bavorsku, vrátil do Dachau. „Brána symbolizovala a symbolizuje ponižování člověka nacistickou diktaturou," řekl při této příležitosti bavorský ministr školství a kultury Ludwig Spaenle.

Brána bude nově vystavena ve stálé expozici, kde ji návštěvníci poprvé mohou spatřit 29. dubna na 72. výročí osvobození koncentračního tábora. U vstupu do bývalého tábora bude nadále její kopie, kterou nechali provozovatelé místního památníku a muzea zhotovit po odcizení originálu.

Vstupní brána s nápisem Arbeit macht frei se vrátila do tábora Dachau poté, co byla v roce 2014 ukradena a pak nalezena ve hromadě listí v Norsku.

První vězni prošli vstupem do tábora 22. března 1933 - necelé dva měsíce poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem. Před válkou putovali do Dachau skuteční i domnělí nepřátelé režimu - komunisté, sociální demokraté, odboráři. K nim postupně přibyli lidé označovaní za podvratné živly: svědci Jehovovi, duchovní, Romové, homosexuálové a další. Židy, kteří nakonec tvořili asi třetinu vězněných, začali nacisté hromadně internovat po takzvané křišťálové noci v listopadu 1938.

Zařízení, kterým za 12 let existence prošlo nejméně 200 000 lidí, z nichž asi 41 500 zahynulo, sloužilo jako model pro další koncentrační a vyhlazovací tábory zřizované nacisty a jejich nohsledy po celé Evropě. Vězni v Dachau se dočkali osvobození 29. dubna 1945, když k městu postoupila americká armáda, která tam nalezla více než 30 000 zubožených lidí.

Reklama

Související témata:
Dachau

Doporučované