Hlavní obsah

Do golfu OKD tečou státní miliony. Na jamce se tuží vazby s Agrofertem

Foto: Martin Sidorják

Golfové turnaje jsou i dobrou příležitostí, jak budovat důležité kontakty. Mezi lobbisty jde o populární záležitost.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Stát pumpuje miliony do ztrátového golfu OKD. Jeho prezident má blízko k šéfovi Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Babiše. Naposledy odpalovali míčky na hřišti, které patří majiteli aerolinií Šimáněmu.

Článek

Golfový areál uhelné společnosti OKD poskytuje dvojí obraz doby. Na jedné straně zde státem sanovaný důlní obr v době ekonomické krize a propouštění horníků nalívá miliony korun ročně do luxusního sportu. Na straně druhé pak ukazuje, jak se prostřednictvím golfu dají budovat mocenské sítě a vliv.

Michal Kuča se řadí mezi vlivné postavy politicko-podnikatelského světa v moravskoslezském regionu. Je předsedou dozorčí rady finančně uvadajícího OKD, zároveň řídí Golf Resort Lipiny, který důlní společnosti patří.

Díky golfovému prostředí si vytvořil hustou síť kontaktů a vztahů. Dávají mu sílu ustát situaci, v níž vykazuje chování, které premiér Andrej Babiš (ANO) u druhých takřka nesnese. Kučovy konexe však sahají dokonce až do premiérova svěřenského fondu.

Seznam Zprávy zjistily, že jedním z klíčových spojenců Michala Kuči je předseda představenstva holdingu Agrofert Zbyněk Průša (též správce svěřenského fondu AB private trust I). Právě Golf je jejich společnou zálibou a nedávno například absolvovali turnaj Metalimex Golf Cup 2020, kde startovali na druhé jamce.

Sportovní podnik se uskutečnil v polovině září a uspořádala ho skupina Metalimex, již vlastní 23. nejbohatší Čech Petr Otava. Dějištěm byl areál Albatross Golf Resort na Berounsku, který patří majiteli aerolinek Smartwings a kamarádovi premiéra Babiše Jiřímu Šimáněmu. Ten mimochodem pro záchranu svého leteckého byznysu požádal už během první vlny koronaviru stát o finanční pomoc.

Vlivní na greenu

Michal Kuča si s šéfem Agrofertu Zbyňkem Průšou (a také majitelem golfového resortu v Rožnově pod Radhoštěm) nezahrál golf poprvé – turnaje skupiny Metalimex se účastnili i v předchozích dvou ročnících na společné jamce.

Golfový turnaj už dlouhou dobu platí za ideální příležitost, jak navázat obchodní či politické vazby. Své o tom ví finančník a bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, který je vášnivým golfistou.

„Byznys se tam přímo nedělá, ale golf je přátelský a společenský sport. Stoprocentně pomáhá utužovat vztahy, na těch osmnácti jamkách jdete zhruba pět šest hodin. Takže máte dost prostoru v klidu pokecat a probrat věci,“ řekl Seznam Zprávám Dvořák, který u soudu odvrací obžalobu v jízdenkové kauze.

Pohled na startovní listinu turnaje Metalimex Golf Cup 2020 ukazuje, že šlo z lobbistického pohledu o exponovaný podnik. Vedle Kuči a Průši na druhé jamce startoval i někdejší blízký obchodník Ivo Rittiga a dnes majitel skupiny Delta Capital Michael Broda, pro něhož pracuje i expremiér Petr Nečas.

Na první jamce turnaje se sešli majitel České zbrojovky René Holeček, zakladatel jedné z největších advokátních kanceláří Havel & Partners Jaroslav Havel či vlastník pořadatelské společnosti Metalimex Petr Otava.

Foto: Ondřej Koutník

Startovní sestava prominentního golfového klání.

Střet zájmů? Nepovím

Z toho, co bylo výše uvedeno, vyplývá, že Kuča tráví čas v prostředí blízkém obchodním zájmům Babišova svěřenského fondu a miliardářů, kteří mají k premiérovi blízko. Je právě toto důvod, proč nikdo neřeší, že Michal Kuča na jedné straně vede kontrolní orgán OKD a na druhé straně řídí ztrátový areál golfového klubu, do něhož firma lije peníze?

„Domníváme se, že na tyto dotazy by měl v první řadě znát odpověď pan Kuča,“ reagoval Zdeněk Vojtěch z odboru vnějších vztahů Ministerstva financí, pod jehož společnost Prisko podnik OKD včetně golfového areálu spadá.

Michal Kuča však na dotaz Seznam Zpráv nereagoval. Stejně tak nechal otázky bez odpovědí předseda představenstva Agrofertu Průša.

Podle mluvčí OKD Nadi Chattové nemůže podnik do aktivit golfového klubu zasahovat. „Golf Club Lipiny je spolek, a prezidenta golfového klubu tak volí jeho členové. OKD do této volby nezasahuje jako i v případě dozorčí rady OKD. Tam členy volí akcionář, tedy Prisko. Jistě chápete, že nám nepřísluší jakkoliv hodnotit nebo komentovat vámi popisované vazby, které nemají nic společného s OKD,“ řekla Seznam Zprávám.

Státní pumpa

Situace kolem golfového areálu OKD je prekérní: sportoviště generuje ročně mnohamilionové ztráty.

Už v srpnu Seznam Zprávy upozornily, že vedení OKD disponuje od konce roku 2018 studií auditorské společnosti Ernst & Young. Dokument nastínil několik možností, jak s golfovým resortem Lipiny naložit a zároveň u toho „propálit“ co nejméně (veřejných) peněz.

Jako nejméně výhodné pro OKD by podle studie bylo, pokud by s golfovým sportovištěm nepodniklo žádné kroky – tedy jako doposud. Ztráty by se v dalších letech měly hromadit: v roce 2016 nastal propad ve výši milionu korun, v roce 2017 už 6,4 milionu a jen za první pololetí roku 2018 šlo o ztrátu ve výši čtyř milionů korun. Do roku 2035, do kdy se má utlumovat těžba uhlí v dolech OKD, by se kumulovaná ztráta podle analýzy vyšplhala až na sumu 167 milionů korun.

Ministerstvo financí i OKD Seznam Zprávám sdělily, že se vyjednává o prodeji golfového areálu. To však nepůjde snadno, protože důlní podnik vlastní jen resort, pozemky pod ním nikoliv. Ty patří developerovi Asental Group, který ovládá uhlobaron Zdeněk Bakala, někdejší vládce OKD.

Poznámka: V článku bylo původně na základě startovací listiny turnaje uvedeno, že „akci si nenechal utéct ani miliardář a někdejší akcionář OKD Stanislav Pros, který vlastní špičkový golfový areál v nedaleké Čeladné.“ Stanislav Pros však po zveřejnění článku uvedl, že se akce neúčastnil, a že se tudíž muselo jednat o jeho jmenovce. Za záměnu osob se omlouváme.

Reklama

Doporučované