Hlavní obsah

Do indonéského parlamentu kandiduje Michail Gorbačov

O křeslo indonéského parlamentu se uchází i Michail Gorbačov.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

V indonéských volbách příští týden bude kandidovat i Michail Gorbačov. Nejedná se však o bývalého prezidenta Sovětského svazu, který se podílel na ukončení studené války, ale o bývalého aktivistu v oblasti životního prostředí.

Článek

Celým jménem se bývalý ekolog a aktivista jmenuje Michail Gorbačov Dom. Narodil se v roce 1986 – v období, kdy jeho jmenovec prosazoval reformy, jež vedly k rozpadu SSSR. Indonéský Gorbačov je jedním z téměř čtvrt milionu kandidátů, kteří spolu soupeří v největších volbách Indonésie, jež se uskuteční 17. dubna.

Mladý muž s politickými ambicemi se po významném politikovi jmenuje trochu náhodou. Agentuře AFP, která se o něj díky jeho jménu začala zajímat, řekl, že jeho rodiče neměli před jeho narozením nachystané chlapecké jméno, jelikož počítali s tím, že se jim narodí dcera.

Indonéský Gorbačov byl tak týden bez jména. Následně jeho rodiče zaznamenali jméno sovětského vůdce v novinách. Pojmenovat syna po vlivném lídrovi, který prosazoval liberalizační reformy, jim přišlo jako dobrý nápad.

V Indonésii neobvyklé jméno ale mladému kandidátovi dodalo odvahu se ucházet o mandát v parlamentních volbách. Jen tak může podle svých slov pro agenturu AFP prosadit změny v oblasti životního prostředí. Aktivismu se věnoval dlouhá léta, nezaznamenal však žádný reálný dopad.

Reklama

Doporučované