Hlavní obsah

Do Katalánska jezdí méně turistů. Na vině jsou nepokoje kvůli nezávislosti

Katalánci mají problém. Turisté kvůli nepokojům spojeným s referendem ruší rezervace.

 

Reklama

Oproti loňsku míří do Katalánska v posledních dvou týdnech méně turistů, a to až o 15 procent. Podle expertů na cestovní ruch v regionu za to můžou nedávné nepokoje spojené s referendem o nezávislosti Katalánska. V poslední čtvrtině roku pak odborníci čekají pokles ještě větší, nasvědčuje tomu totiž nízký počet rezervací v hotelech.

Článek

Cestovní ruch je pro ekonomiku Katalánska velmi důležitý, tvoří až 12 procent jeho HDP. Zaměstnáno je v něm více než 400 tisíc lidí. Pokles turistů mířících do této oblasti by proto podle viceprezidenta turistické asociace Exceltur Josého Luise Zoredy mohl znamenat problém.

Zoreda pro britský deník The Guardian uvedl, že výrazný pokles se dá s největší pravděpodobností očekávat i v poslední čtvrtině letošního roku. „Porovnáváme údaje od hoteliérů s loňským rokem. Zaznamenali jsme propad v rezervacích hotelových pokojů pro poslední čtvrtletí letošního roku až o 20 procent, a to především v Barceloně. Právě v tomto období tam obvykle míří mnoho lidí, ať už na konference, dovolenou nebo za nákupy,” řekl Zoredo.

Dvacetiprocentní pokles bude podle turistické asociace znamenat pro Katalánsko ztrátu kolem 1,1 miliardy eur. V ostatních regionech Španělska pokles v počtu turistů zaznamenán nebyl.

„V krátké době nám klienti zrušili mnoho rezervací, protože konference, které se v Barceloně měly konat, jsou odložené,” řekl Alfonso del Poyo, který pracuje jako viceprezident sítě hotelů v Katalánsku.

Situace je znepokojivá i pro majitele restaurací. „Za poslední dva týdny nám rezervace klesly o 30 až 40 procent. Lidé ruší rezervace od října až do ledna,” uvedl pro deník The Guardian jeden z barcelonských restauratérů. „Zaměstnávám 350 lidí. To, co teď v Barceloně zažíváme, je takové ekonomické tsunami. Když se o tom ale s někým bavím, tak mi odvětí, ať se přestěhuji do Madridu, pokud jsem nespokojený,” dodal.

Reklama

Doporučované