Hlavní obsah

Do Mladé Boleslavi můžou na přelomu srpna a září přijet polští policisté

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do Mladé Boleslavi by mohli na přelomu srpna a září opět dorazit polští policisté, kteří zde budou svým českým kolegům pomáhat zvyšovat bezpečnost.

Článek

„Polští policisté byli v Mladé Boleslavi již několikrát, do města jezdí kvůli vysokému počtu polských zaměstnanců, kteří pracují v automobilce Škoda Auto,“ řekl náměstek primátora Robin Povšík.

Například v loňském roce sloužili polští policisté v Mladé Boleslavi od 1. září dva měsíce. Zahraniční policisté do Mladé Boleslavi poprvé přijeli v roce 2018. V letech 2018 i 2019 působili v Boleslavi kromě polských policistů také policisté ze Slovenska. S pracovníky ze Slovenska ale nebyly podle magistrátu žádné závažnější problémy. Největší počet přestupků a trestných činů páchají v Mladé Boleslavi podle magistrátu Poláci.

„Domníváme se, že nám bohatě stačí, vzhledem k tomu rozložení lidí, polští policisté,“ řekl Povšík. Poláci podle něj páchají především přestupky, nejde o závažnou trestnou činnost. „Oni mají z té polské uniformy obrovský respekt. Policisté a strážníci nám potvrzují, že to pomáhá,“ dodal náměstek.

Spolupráci s polskou stranou vyjednává podle Povšíka ministerstvo vnitra. Město se do programu zapojuje například nabídkou ubytování pro policisty z ciziny. Dostávají také vstupenky do místního plaveckého bazénu.

Zvýšení bezpečnosti je v Mladé Boleslavi v posledních letech prioritou. Bezpečnostní situace se podle vedení města zhoršovala především kvůli agenturním zaměstnancům, nyní se podle Povšíka situace již zlepšuje a kriminalita klesá. Jednou z novinek bylo například zavedení smíšených hlídek městské policie a pracovníků bezpečnostní agentury, mohl se tak zvednout počet hlídek strážníků ve městě.

Reklama

Doporučované