Hlavní obsah

Do Olomouce míří flamenkoví tanečníci na Colores Olomouc, zatančí v centru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Netradiční podobu bude mít letos multižánrový festival flamenkové hudby Colores Olomouc, hlavní galavečer se uskuteční na Horním náměstí a bude pro diváky zdarma. O program se postará španělská tanečnice Maríe Juncal.

Článek

Přehlídka spojená s vášnivým tancem a rytmickou španělskou hudbou se koná od 29. července do 1. srpna, atmosféru obstarají nejen flamenkoví tanečníci, ale i španělská kuchyně.

„Letos máme už 13. ročník festivalu Colores Olomouc a asi to nejzásadnější je, že bude. V rámci stále se dramaticky měnících opatření jsme se rozhodli změnit koncept hlavního pořadu, což je galavečer. Letos tak bude open-air, na Horním náměstí u radnice a bude zdarma. Chtěli jsme tím předejít možným komplikacím s testováním a kapacitou a nechali jsme tomu tak spíše neformálnější způsob,“ uvedl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Hlavní program galavečera nabídne španělskou tanečnici Maríi Juncal a její doprovodnou skupinu. „Věříme, že do pátku 30. července, na kdy je galavečer naplánován, se nestane nic, co by zabránilo umělcům ze Španělska přiletět,“ doplnil Šebesta. María Juncal, původem z Kanárských ostrovů, je pokračovatelkou slavné flamenkové dynastie Borull. Vystupovala společně s legendami španělské flamenkové scény, za svůj tanec získala řadu prestižních cen. V ČR vystoupí poprvé na festivalu Colores se svým nejnovějším projektem Emotions.

Festival začne o den dříve tradiční flamenkovou fiestou, v sobotu program pokračuje na Horním náměstí dvěma koncerty. V prvním z nich se představí uskupení s flamenkovým kytaristou či flétnistou a flamenkoví tanečníci, na pódiu je poté vystřídá skupina Azahar v mezinárodním složení z českých, uruguayských či izraelských hudebníků. „Festival zakončíme v neděli v Kapli Božího těla koncertem klasické hudby, kdy se na festivalu představí v rámci svého evropského turné španělský kytarista Carlos Jaramillo,“ doplnil ředitel festivalu.

Letošní ročník podle něj nebude výdělečný, důležité bylo pro pořadatele udržet tradici této přehlídky. Předchozí galavečery festivalu se konaly v prostorách Výstaviště Flora, loni pořadatelé akci kvůli situaci kolem koronaviru přesunuli z výstaviště do menších prostor filharmonie. Festival má v Olomouci dlouholetou tradici, každoročně na něj jezdí přední světoví tanečníci flamenka. Milníkem byl koncert světové hudební hvězdy kytaristy Paco de Lucíi v roce 2013, po němž se zájem o festival ještě zvýšil.

Reklama

Související témata:
Flamenco

Doporučované