Hlavní obsah

Do Přerova míří na jazzový festival světová saxofonistka Candy Dulferová

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Saxofonistka Candy Dulferová míří do Přerova. Společně s legendárním trumpetistou Lacem Deczim, který vystoupí se svou newyorskou kapelou Celulou, otevřou 14. října prolog Československého jazzového festivalu.

Článek

Samotná třídenní přehlídka se uskuteční o týden později a kromě tuzemských jazzmanů nabídne například amerického kytaristu Mika Sterna a saxofonistu Billa Evanse. Jazzový festival má v Přerově dlouholetou tradici, loni ji však přeťala pandemie koronaviru.

O vystoupení nizozemské zpěvačky a saxofonistky na scéně jazzového festivalu stáli pořadatelé několik let. „Letos se to sešlo, saxofonistka má šňůru v Evropě a po nás bude vystupovat také v Praze,“ uvedl ředitel festivalu Rudolf Neuls. Jednapadesátiletá hudebnice účinkovala po boku Prince, Pink Floydů, Arethy Franklinové či Beyonce, dosud vydala deset studiových alb.

Prologový koncert otevře americký jazzový trumpetista slovenského původu Laco Deczi a jeho newyorská jazzová buňka Celula, na přerovském festivalu je pravidelným hostem. Vystupoval zde například v roce 2016 a rok později do Přerova dovezl i svou výstavu obrazů.

Hlavní program 38. ročníku Československého jazzového festivalu je pak naplánován na 21. až 23. října. Čtvrteční koncert bude lákat především na špičkové tuzemské muzikanty, festival zahájí František Kop Quartet, následovat bude formace Ondřej Kabrna & Flying Hammond, která vzdává hold kultovním hammondkám vlastními skladbami prolínajícími jazz a fusion. První festivalový večer zakončí Bratři Ebenové.

Páteční večer otevře slovenská skupina Šalefuky, což je projekt saxofonisty Milo Suchomela, propojující romskou hudbu se slovenským folklorem a balkánskými barvami dechových nástrojů, uvedli pořadatelé. V programu vystoupí i česká skupina The Track Inspection, která nabídne fúzi jazzu, funku a soulu pod vedením pianisty a varhaníka Jana Andra. Hlavními hvězdami druhého festivalového večera bude americký kytarista Mike Stern a saxofonista Bill Evans. „Oba už v Přerově byli, ale v tomto spojení nikdy, takže jde o novinku,“ doplnil Rudolf Neuls.

Sobotní program letošního festivalu rozjede brněnský big band Cotatcha Orchestra, následovat bude mezinárodní kvintet saxofonisty, klarinetisty a skladatele Luboše Soukupa a finále festivalu obstará mladá americká jazzová zpěvačka Jazzmeia Hornová, výrazná osobnost nastupující jazzové generace. Po hlavních festivalových koncertech se mohou jazzoví fanoušci těšit také na tradiční afterparty, která bude tentokrát v režii AghaRTA Old Stars Band a formace Juraj Bartoš & Cyrille Oswald.

Reklama

Související témata:

Doporučované