Hlavní obsah

Přerov se opět pokusí o rekord v počtu lidí hrajících na kytaru

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Milovníci kytar z Přerova i okolí se znovu pokusí vylepšit dosavadní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Kytarový rekord se uskuteční v sobotu 11. září na hradbách. Ročníky před pandemií navštívilo až 143 hráčů.

Článek

Letošní akce nabídne účastníkům opět nejen možnost společného hraní, ale i tvůrčí dílnu s lektorem Tomislavem Zvardoněm.

Akce se uskuteční ve 14:00 na hradbách v ulici Spálenec. „Zájemci, kteří se chtějí účastnit rekordu nebo workshopu, se mohou hlásit na www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb, které na hradbách zazní. Letošní výběr písní stejně jako i v předchozích letech nabídne žánrovou pestrost, a to jak od zahraničních i domácích interpretů,“ uvedl pořadatel akce Pavel Ondrůj.

Při letošním výběru se pořadatelé řídili citem i oblíbeností skladeb, vybrány jsou tak, aby je zvládli kytaristé napříč všemi věkovými kategoriemi bez problému zahrát. Pro účast na rekordu je potřeba znát alespoň jednu z písní chystaného repertoáru. „Od Beatles to bude Let It Be, společně zahrajeme také Claptonovu Laylu, z českých to bude Škwor - Síla starejch vín, Hladíkův Slunečný hrob a Nohavicova skladba Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Hendrixova Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let,“ doplnil Pavel Ondrůj.

Samotnému setkání kytaristů předchází workshop s Tomislavem Zvardoněm, na který jsou účastníci zváni na 11:00, ve 12:30 je plánován sraz účastníků kytarového rekordu, technická příprava a zkouška repertoáru.

Kytarová exhibice se u hradeb uskuteční popáté, v předchozích třech ročnících se kytaristé sešli na hradbách vždy v květnovém termínu. První ročník přivítal 59 účastníků, poté se počet účastníků vyšplhal až na rekordních 143 hudebníků, kteří se sešli předloni. Loňské setkání na konci srpna bylo podle pořadatelů výrazně ovlivněno koronavirovou pandemií, u letošního ročníku doufají, že se podaří opět počet účastníků navýšit.

Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku. Do rekordu v Přerově se každoročně zapojují kromě klasických kytaristů i hráči na elektrické kytary, baskytary, ale i ukulele.

Reklama

Související témata:

Doporučované