Hlavní obsah

Centrum Přerova bude po celé léto zdobit obří plastika sochaře Jana Dostála

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plastika nese název Lines a bude pozvánkou na výstavu autorových děl a obrazů olomoucké výtvarnice Evy Pešákové ve výloze budovy na náměstí T.G.Masaryka, která se již dlouhodobě stala náhradním prostorem Galerie města Přerova.

Článek

Vernisáž pod širým nebem se uskuteční v úterý příští týden. „Ocelový propletenec čar s výstižným názvem Lines bude pozvánkou na autorův soubor kovových soch, který pod souhrnným titulem Rotace vystaví po celé léto v alternativním výstavním prostoru budovy na náměstí TGM 16 v Přerově,“ uvedla vedoucí galerie Lada Galová. Bude to podle ní poprvé, co přerovský veřejný prostor ožije uměleckou pozvánkou do vnitřní expozice. Osmadvacetiletý sochař Dostál, má na kontě i obří plastiku pro český pavilon Expo 2020 v Dubaji.

Plastika bude umístěna v horní části náměstí. „Téměř dvoumetráková trojdílná plastika o rozměrech čtyři krát tři krát dva metry bude vzájemně spoutána kovovými pásy tak, aby nebylo třeba žádné další speciální kotvení,“ doplnila Galová.

Jan Dostál je členem Unie výtvarných umělců Olomoucka stejně jako malířka a výtvarná pedagožka Eva Pešáková, jejíž obrazy budou společně s Dostálovými sochami tvořit doplňující se výstavní celek. Malířka na náměstí představí své abstraktní malby ze souboru Křídový útes. Prodejní výstava bude zahájena v úterý příští týden a potrvá dokonce srpna. Za tmy bude nasvícena pro noční podívanou, dodala Galová.

Osmadvacetiletý Dostál žije a tvoří v Olomouci, kde se zájemci mohou setkat s jeho díly i ve veřejném prostoru. Například Smetanovy sady momentálně zdobí jeho téměř 12 metrů vysoké dílo s názvem Stvůra. Před třemi lety ozdobil i Horní náměstí svou kruhovou sochou Rounded. Populární je i jeho Vetřelec na střeše domu v Šemberově ulici. Mezi jeho největší díla patří 20 metrů vysoká železná skulptura s názvem Smyce, která představuje uzel.

Naposledy vytvořil téměř deset metrů vysokou skulpturu s názvem Mrak vytvořenou z devíti kilometrů nerezových trubek, která bude letos v českém pavilonu Expo 2020 v Dubaji. Ke své tvorbě využívá sochař materiál, který se nebojí všemožně svářet, stříhat a kroutit. Převážně jde o různé kovy, od surového železa až po ušlechtilou nerez ocel.

Reklama

Související témata:
Jan Dostál

Doporučované