Hlavní obsah

Přerov hostí výstavu o Černé Hoře, připomíná i rodáka Františka Rasche

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do Přerova dorazila tento týden putovní výstava prezentující kulturní dědictví Černé Hory a připomínající významné osobnosti, které tam zanechaly českou stopu.

Článek

Expozice připomíná i přerovského rodáka, revolucionáře a námořníka rakouského válečného loďstva Františka Rasche. Výstava je umístěna v Pasáži. Expozice zároveň odkazuje k partnerství města s černohorským Kotorem, které obě města uzavřela před pěti lety.

„Speciální expozice je rovněž věnována Františku Raschovi - přerovskému rodákovi, který byl v roce 1918 jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v boce Kotorské. Dá se říct, že Rasch je nejvýznamnějším pojítkem našich měst, a proto je mu věnována větší pozornost,“ uvedl primátor města Petr Měřínský (ANO).

Rasch se narodil v roce 1889 v Přerově. Vzpoury na pancéřovém křižníku v boce Kotorské v Černé Hoře, jejímž vůdcem byl také tento přerovský rodák, se účastnilo několik tisíc námořníků. Velení rakousko-uherského loďstva vzpouru potlačilo a její čtyři vůdce včetně Rasche dalo popravit. Důvodem vzpoury byla nespokojenost s nelidskými podmínkami na lodích.

Kromě českého námořníka a revolucionáře, který byl v boce Kotorské popraven, připomíná výstava i osudy dalších mužů, spjatých s Černou Horou, například spisovatele a překladatele Josefa Holečka či malíře Jaroslava Čermáka. „Součástí jsou i fotografie Josefa France, který v padesáti snímcích přináší svůj pohled na krajinu pro romantiky. Fotky Černé Hory jsou poetické a určitě stojí za zhlédnutí,“ doplnila Jana Pivodová z kanceláře primátora.

Kotor, město s přístavem u Jaderského moře, je sedmým partnerským městem Přerova. Obě města už mají za sebou několik společných vzpomínkových akcí. Jednou z těch významnějších byl v roce 2018 křest knihy o životě Františka Rasche, která byla přivítána do života slanou vodou z kotorského moře a sladkou z Bečvy. Výstava, která do Přerova doputovala z Valašského Meziříčí, bude ve Výstavní síni Pasáž k vidění do 25. června. Poté zamíří do Vodňan, doplnila mluvčí přerovské radnice.

Reklama

Doporučované