Hlavní obsah

Přerov znovu podpořil rozsáhlou opravu střechu kostela sv. Vavřince

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovská radnice se rozhodla uvolnit další peníze na opravu střechy kostela svatého Vavřince, která prochází už třetím rokem to generální opravou. Náklady vyjdou na 11 milionů korun, město již investovalo do této akce 700 tisíc.

Článek

Na další etapu radní schválili podporu ve výši 350 tisíc korun. Rekonstruuje se po částech a letos je na řadě třetí, tedy předposlední etapa.

Stejnou částkou do oprav kostela vložilo město již také loni a předloni. „Město se k plánované opravě kostela přihlásilo i v roce 2018, kdy farnosti poskytlo 120 tisíc korun, tato částka z 60 procent pokryla náklady na projektovou dokumentaci, související s rekonstrukcí,“ uvedl primátor města Petr Měřínský (ANO). Dalšími penězi na rozsáhlou akci na letošní etapu přispělo ministerstvo kultury i Olomoucký kraj. „Z církevních zdrojů poputuje letos do střechy této nemovité kulturní památky 897 tisíc korun,“ doplnila mluvčí radnice mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Kostel svatého Vavřince, který se nachází v Kratochvílově ulici a je součástí ochranného pásma městské památkové zóny, byl postaven v roce 1256. V letech 1722 až 1732 prošel rozsáhlou barokní přestavbou, která mimo jiné znamenala i změnu původní orientace a jeho rozšíření. Přístavbou kaple Božího hrobu a novobarokní předsíně hlavního vchodu z let 1910 až 1912 byl svatostánek opět rozšířen.

Kromě opravy střechy by se do věže kostela měly vrátit i zvony, na konci března byla zahájena kvůli tomu sbírka, kterou vyhlásil nově zřízený spolek Přerovské zvony smíření. Cílem je nejen obnovit chybějící zvony ve věži kostela, ale také připomenout a uctít památku obětí masakru na Švédských šancích. Na jednom ze zvonů mají být odlita jména dětí zavražděných při tomto poválečném masakru. Přispívat na zvony mohou zájemci prostřednictvím transparentního účtu. Dosud bylo vybráno téměř čtvrt milionu korun. Podobnou cestou se vydaly nedávno i nedaleké Dřevohostice.

Reklama

Doporučované