Hlavní obsah

Do Řecka jedině s potvrzením. Kde se nechat otestovat a co potřebujete?

Foto: Profimedia.cz

Do Řecka se Češi od 17. srpna dostanou jedině s negativním testem na covid-19 a lékařským potvrzením.

Reklama

aktualizováno •

Zpřísnění podmínek pro turisty komplikuje tisícům Čechům cestu do Řecka. Pomoct má přednostní testování a navýšení kapacit odběrových míst.

Článek

Příští týden má do Řecka odletět nejméně 4800 Čechů, dalších víc než 30 tisíc má zájezdy zaplacené do poloviny září. Někteří pak ještě do země dorazí autem nebo autobusem.

Pro všechny však od pondělí 17. srpna začnou platit zpřísněné podmínky. Řekové tak reagují na přibližně 14denní hodnocení tuzemské epidemické situace, na základě kterého zařadili Česko mezi rizikové státy.

Nově Češi musí na hranicích předložit maximálně 72 hodin starý negativní test na koronavirus. Kromě něj řecká vláda vyžaduje lékařské potvrzení, které doprovází výsledek testu.

Kam pro test

Pokud se lidé rozhodnou do Řecka i přes přísnější podmínky vycestovat, musí se připravit na další výdaje. Coby samoplátci za jeden test zaplatí okolo 1700 korun, na dalších přibližně 250 korun může vyjít potvrzení k testu.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v úterý původně uvedla, že druhým dokumentem je mezinárodní potvrzení o bezinfekčnosti vypsané praktickým lékařem, později ale informaci opravila. Kromě testu lidé potřebují pouze formulář potvrzující negativní diagnózu vyšetřovaného - v angličtině a s lékařským razítkem.

Ve středu informaci pro Seznam Zprávy potvrdila mluvčí resortu zdravotnictví Renata Povolná.

„Potvrzení mohou poskytnout laboratoře - zvlášť ty, které jsou součástí nemocnic. Je to standardní proces za příplatek zhruba 200 až 250 korun. Vystaví negativní test a k tomu potvrzení v angličtině s lékařským razítkem, aby se lidé na hranicích mohli prokázat i tímto,“ uvedla mluvčí.

Dané podmínky jsou českou stranou vykomunikované s řeckými úřady a nic by se na nich nemělo změnit ani do pátku, kdy má Řecko vyhlášku o cestování vydat oficiálně. Doplnit je podle mluvčí mohou jen dílčí pravidla pro chování v zemi.

Jarmila Rážová zároveň už v pátek upozornila, že mají lidé mířící do Řecka využít odběrové místo v krajském městě svého bydliště - nachází se zejména ve fakultních a krajských nemocnicích, ty poté vzorky pošlou do svých nasmlouvaných laboratoří. Seznam míst zveřejnilo ministerstvo na webu.

Foto: MZČR

Mapu odběrových míst lidé najdou na webu ministerstva.

„Celkem v republice máme kolem sta míst, nicméně pro účely rychlého otestování téměř 4800 lidí, kteří mají od 17. srpna odletět do Řecka, bude určeno 14 míst, tedy jedno v každém kraji, kde bude kapacita posílena, aby se samoplátci mohli otestovat a odletět do Řecka,“ přiblížila Rážová.

Lidé s rezervovaným zájezdem se mohou dostavit na odběrová místa i bez přihlášení do rezervačního systému. „Kapacity zajistí Ministerstvo zdravotnictví tak, aby byli odbaveni mimo tyto rezervační systémy, které fungují v jednotlivých krajích,“ dodala.

Hlavní hygienička zároveň vyzvala cestovní kanceláře, které lety organizují, aby na e-mail crtexterni@mzcr.cz hlásily počty klientů podle jejich bydliště a doby odletu, aby bylo možné kapacity lépe naplánovat.

Kdy přijít

Naplánovat si otestování však musí i samotní turisté - provedený test nesmí být starší než 72 hodin. „Pokud někdo do Řecka jede autem, cesta je poměrně dlouhá - musí tedy zvážit, zda tam stihne dojet. Je třeba naplánovat příchod na odběr, aby se lidé do 72 hodin vešli,“ dodává Rážová.

Od posílení odběrových míst, kterým má pomoci i armáda, si slibuje, že nebude docházet k průtahům. S šéfy laboratoří zároveň jedná o jejich personálním posílení přes víkend, kdy obvykle mívají provoz utlumený.

„Je třeba odpočítat si nejméně 72 hodin od doby příletu - radši si dát rezervu, nikdy nevíme, kdy se let zpozdí, dorazit těch 72 hodin před letem na místo odběru a mít s sebou potvrzení o letu nebo cestě, aby vás mohli brát bez nutnosti rezervovat se,“ popsala hygienička.

Jak dlouho?

Takzvaný semafor mapující epidemickou situaci v Česku se od tohoto týdne v mnoha okresech v Česku zlepšil, Česko proto bude s Řeckem o případné změně podmínek pro turisty ještě mluvit. Pro Seznam Zprávy další postup potvrdila mluvčí resortu zahraničí Zuzana Štíchová.

„S Řeckem situaci řešíme, propojili jsme naše a jejich hygieniky. Doufáme, že toto opatření Řekové brzy zase zruší. Bude to ale záviset na příznivém vývoj situace u nás,“ napsala.

Kdy se od aktuálně nastavených pravidel upustí, dnes nedovede nikdo předvídat. Podle Rážové je ale šance, že Řecko vrátí Česko na seznam bezpečných zemí za dva týdny.

Reklama

Související témata:

Doporučované