Hlavní obsah

Do roka nastartuji novou Českou sodu, slibuje staronový ředitel ČT Petr Dvořák. A pořadu Máte slovo už chystá náhradu

V ukázce z rozhovoru ředitel ČT Petr Dvořák vysvětluje, jak to bude s Českou sodou a jestli by si dnes mohla střílet z politiků.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Přinášíme vám písemnou verzi rozhovoru s ředitelem České televize, který před měsícem obhájil svou funkci na dalších šest let.

Článek

Pane řediteli, vybavíte si ten okamžik, kdy jste se vy i Česká televize dostal do ostrého střetu s Milošem Zemanem? Protože po jeho zvolení prezidentem v lednu 2013, kdy u vás padla jeho památná věta „pane řediteli, popelníček!“, si všichni mohli myslet, že to bude idylický vztah. A ono to tak zdaleka nevypadá…

…a u té věty jsem ještě navíc paradoxně vůbec nebyl.

Vy jste nebyl tím ředitelem?

Ne, ne, ne, to byl jiný ředitel, já jsem v té době už seděl u Václava Moravce ve studiu a diskutoval jsem s ním právě o prezidentské volbě.

Vztah s prezidentem je napjatý z jeho strany

Pan prezident tehdy popelníček dostal, a to v místě, kde se v České televizi kouřit nesmí. To přece nepopřete.

Nepopírám to, ale popravdě řečeno my se snažíme nebýt úplně striktní, protože jsme kreativní instituce. A stejnou výhodu má u nás třeba Jirka Bartoška. Pan prezident není jediná osoba.

Nicméně tahle výsada nezafungovala a vztah s Milošem Zemanem je napjatý.

Je napjatý, ale je napjatý ze strany prezidenta. Já si nemyslím, že by tam byl ze strany České televize jakýkoli problém nebo jakákoli jakoby odtažitost. My se vůči prezidentovi jako funkci snažíme vystupovat tak, jak bychom vystupovali vůči jakémukoli jinému prezidentovi. Mapujeme jeho aktivity, jsme součástí i jeho výjezdů do regionů, do zahraničí. Snažíme se našim divákům přinášet všechny informace, které jsou relevantní a důležité.

Zpravodajskou povinnost si plníte, možná to občas i přeháníte monitorováním všech výjezdů do všech regionů…

To já si nemyslím, že bychom to přeháněli. Děláme to tak, jak si to ta situace zaslouží a zároveň je potřeba nezapomínat, že máme zpravodajský kanál, jenž běží čtyřiadvacet hodin denně a který vlastně má tu kapacitu na to, abychom mohli být všude tam, kde být musíme.

Zpátky k původní otázce. Vybavíte si ten okamžik, kdy to mezi vámi a Milošem Zemanem kříslo, kdy a proč začal Českou televizi kritizovat?

Popravdě řečeno ne. Vím, že jeden takový moment byl, kdy se nám nepodařilo - trochu naší vinou - dobře realizovat přenos udělování státních vyznamenání, ale nemyslím si, že by to byl nějaký iniciační moment. Spíš mi připadá, že prezident přišel na to, že kritika České televize je téma, jež je prezentováno i jinými médii a které zřejmě zapadá do jeho repertoáru.

Prezident Zeman v tom má docela silného spojence: Andreje Babiše, který taky často útočí na Českou televizi, obviňuje vaše redaktory z toho, že jsou zkorumpovanou pakáží… A vy jste v téhle situaci naprosto vyhrocených vztahů s Babišem a Zemanem přesto naprosto hladce vyhrál boj o znovuzvolení ředitelem České televize. Získal jste patnáct z patnácti hlasů členů Rady ČT. Zaznamenal jste před tou volbou nějaké tlaky, aby jste ředitelem už nebyl?

Nevím, jestli to můžu nazvat tlaky. Je samozřejmé, že moji protikandidáti se snažili prezentovat, a vím, že v rámci diskuzí, které před volbou probíhaly, se zvedaly některé problematické – v uvozovkách – věci, jež mám za sebou. Ale že bych zažil nějaké extrémní tlaky, to říct nemůžu.

Předseda Rady ČT Jan Bednář vás vyzval, abyste vztahy s prezidentem Zemanem urovnali, že není normální, aby hlava státu s veřejnoprávní institucí nekomunikovala. Děláte pro to něco?

Já pro to dělám to, že se snažím říkat našim lidem, že musíme vystupovat vůči prezidentovi neutrálně i přesto, že s řadou jeho postupů nesouhlasím. Ten vztah je problematický z jeho strany, Česká televize jako instituce, ani já jako její představitel, žádný problém necítíme a v případě, že prezident bude přijímat naše pozvání, budeme ho rádi zvát dál do našich pořadů a nebudeme mít žádný problém.

Věřím, že i po volbách zůstane ČT nezávislá. Kdyby ne…

Získal jste mandát na dalších šest let, ale Andrej Babiš a Miloš Zeman - jeden pravděpodobný vítěz podzimních voleb a druhý jako prezident, který možná obhájí úřad - se netají tím, že se jim fungování České televize nelíbí, Miloš Zeman rovnou říká, že by se měla televize veřejné služby zrušit, měla by to být státní instituce. Jste připraven vést tento zásadní boj, jenž vás možná čeká?

Myslím si, že nejsem ten, který by ten boj rozhodl. Bude hodně záležet na tom, jak velkou sílu budou mít tyhle názory po volbách. Věřím, že Česká televize pořád zůstane na politice nezávislá, že bude vyvážená a že bude fungovat tak, jak fungovala dosud. A pokud by nastala situace, že by ty síly, o kterých mluvíte, vedly až k tomu, že by došlo k  zásadním změnám, jež musí být dané v zákoně, pak už to samozřejmě bude jiná televize. Otázka je, jestli bych s takovou televizí chtěl mít co do činění.

Tak to uvidíme nejdříve až po volbách. Pojďme k vašemu projektu, s nímž jste obhájil pozici ředitele ČT. Na příštích šest let tam máte velké plány, píšete mimo jiné, že „nastala zásadní změna mediálního prostředí, revoluce ve způsobu chování diváka a konzumace videoobsahu“. Pod tím si tedy představuji vaši definici toho, jak se lidi odklánějí od tradičního obsahu veřejnoprávní televize a jdou na internet…

…to je právě mýlka. Oni se nepřesouvají od obsahu, oni jenom používají jiné brány, kterými se k tomu obsahu dostávají. Televize do budoucna už nebude jenom klasický přístroj uprostřed obývacího pokoje, ale bude to pro nás za chvíli i vlastně obrazovka mobilního telefonu, obrazovka tabletu.

To už přece běží, ne?

Běží, ale problém, jemuž v tuto chvíli čelíme, je to, že fungujeme na základě zákonů z devadesátých let, které s tímto principem vůbec nepočítaly. Ale věřím, že do budoucna si zákonodárci uvědomí, že v tomhle kontextu by nám měli rozvázat ruce a umožnit nám používat právě ty distribuční kanály, které jsem teď zmínil, k tomu, abychom televizní obsah poskytovali našim divákům i jinou cestou než klasickým televizním přístrojem.

Lidí, kteří platí poplatek, ubývá. Sledují nás na internetu

Vám tedy musí ubývat diváků, kteří se dívají na obrazovku – a platí koncesionářský poplatek, a přibývá těch, kteří se dívají na webu a neplatí nic. Je to tak?

Oni nám diváci neubývají, oni se k nám akorát dostávají jiným způsobem. A je pravda, že když se bavíme o koncesionářích, tak ti nám ubývají právě proto, že poplatek je definován vazbou na ten televizní přístroj. Myslím si, že do budoucna bude spravedlivější takový systém, aby na televizní produkt, jejž vytváříme, přispívali ti, kteří ho využívají. A je úplně jedno jakou formou.

Co budete chtít v tomto směru prosadit? Aby poplatek platili plošně všichni, bez ohledu na to, jestli mají televizní přístroj?

Mediální zákony, podle kterých funguje Česká televize a potažmo i Český rozhlas, by zasloužily velikou revizi. Tohle je jedna z věcí, jež by se tam měla objevit. A věřím tomu, že po volbách nová politická reprezentace na tohle uslyší a budeme se bavit nejenom o tom, kdo by měl platit koncesionářský poplatek, ale i o tom, jaké distribuční kanály můžeme využívat, jak by měla být definovaná do budoucna veřejná služba, jestli existuje cesta, jak ve střednědobém a dlouhodobém horizontu udržet nezávislé médium veřejné služby, jako je Česká televize nebo Český rozhlas.

Koncesionářský poplatek je 135 korun už devět let, od roku 2008. Jak dlouho je tato jeho výše udržitelná? Zvlášť pokud máte v projektu velké plány – chcete modernizovat Kavčí hory, systém vysílání, investovat do dalších věcí. A do toho systematicky klesá počet platících koncesionářů. Co s tím?

Dostali jsme se do situace, kdy jsme schopni pokrývat běžnou činnost televize z běžných příjmů, které nám přicházejí: jednak prostřednictvím koncesionářských poplatků a částečně i některých komerčních operací, které děláme. A navíc jsme měli to štěstí, že když jsem do televize přišel, tak televize měla – v uvozovkách – úspory, které vznikly díky tehdejšímu zásadnímu navýšení koncesionářského poplatku na téměř dvojnásobek, a zároveň měla televize ještě možnost prodávat reklamu v mnohem větším rozměru, než je to dnes. Tím vznikla určitá úspora, něco přes tři a půl miliardy.

To je ta úspora, co vám kritici vyčítají, že jste ji použil do investic?

To jsou peníze, které jsme použili a do budoucna hodláme používat na mimořádné investice. Běžnou činnost budeme schopni platit z  běžných příjmů a máme ještě prostředky, abychom investovali do mimořádných věcí, což je třeba oprava Kavčích hor. Takže jsem přesvědčen, že do konce nového mandátu změna koncesionářského poplatku nebude potřeba.

Máte slovo? Pořad pro „specifické diváky“

Ve svém projektu zmiňujete mimo jiné zkvalitňování zpravodajství, větší důkaz na investigativní žurnalistiku… A také píšete, že chcete programové schéma ČT1 doplnit v hlavním vysílacím čase i o hlubší analyticko-polemickou diskuzi. Znamená to, že pořad Máte slovo, považovaný za estrádu nehodnou veřejné služby, kdy tam moderátorka dost často hysterickým hlasem okřikuje jak hosty, tak publikum, už nebude diskuzní vlajkovou lodí ČT?

Máte slovo je jedním z diskuzních pořadů, není to vlajková loď, tak bych to nenazval. Vlajkovou lodí bych spíš nazval Otázky Václava Moravce.

Máte slovo je pořad, který vysíláte už dlouhá léta, beze změny. Ten formát se vám líbí?

Pojďme se vrátit zpátky k té původní otázce. Ta zněla, jestli chceme udělat novou diskuzi. Ano, líbila by se mi nová diskuze, jež by vycházela z principů, na nichž je třeba postaven Fokus, který vysíláme. Nemyslím si, že by takováhle diskuze musela mít týdenní periodicitu, mohla by fungovat například na měsíční bázi. Zasloužila by si větší přípravu, ať už analytickou nebo moderátorskou. Nemám v hlavě ještě jméno, které by mělo tuhle diskuzi vést, ale chci mít tu ambici, abychom, řekněme, do léta příštího roku s něčím takovým přišli a něco takového zavedli.

A teď Máte slovo. Je to pořad, který patří na obrazovku České televize? V tom formátu, v jakém ho vysíláte teď?

Máte slovo je pořad, jenž je přijímán kontroverzně, ale má divácké skupiny, které ho vnímají pozitivně a má poměrně velký ohlas. Speciálně u specifických diváckých skupin, které normálně třeba jiné typy diskuzních pořadů nejsou schopny přijímat. Navíc je to jeden z pořadů, jenž umožňuje i živou účast běžných lidí na natáčení. A popravdě řečeno, naši zpravodajci mají zadání, aby zkusili přijít s tím, že můžou vymyslet nový pořad, který by ale měl tyhle vlastnosti splnit.

Máte v plánu Máte slovo uchovat? Nebo ho změnit?

Zatím ho necháme určitě běžet.

Takže kritické hlasy, které to vyvolává, že je to parodie na diskuzi a hysterická moderátorka…

Kritické hlasy vyvolává řada našich pořadů. Nevysíláme jenom pro ty, kteří ho kritizují, ale vysíláme i pro ty, jimž se ten pořad líbí. A takových je poměrně hodně.

Hledám tvůrce na „Českou sodu“

Ve svém projektu jste také zmínil, že chcete natáčet nové seriály typu Pan Tau, Arabela, zároveň rozvíjet komediální minisérie typu Kosmo nebo Čtvrtá hvězda, vyrábět filmy a tak dále. Zaujalo mě ale, že se znovu objevuje zmínka o satirickém pořadu typu Česká soda. Myslíte si, že by v dnešní České televizi mohly běžet scénky jako slavný „Návrat idiota“ z České sody devadesátých let?

Myslím si, že ano. Česká soda je mýtus, jenž je opěvovaný, ale je potřeba mít na paměti, že to byl pořad, který využíval těch devadesátých let, té, řekněme, otevřenosti, jež tehdy byla…

Naprosté svobody…

… ale zároveň technicky, si myslím, by dnes moc neobstál. Pokud se bavíme o tom, jestli by měl mít ten pořad takového ducha, tak rád bych, aby takový byl, ale nenašli jsme zatím tvůrce.

Znamená to, že nechcete tvůrce ničím svazovat? Bránit jim, aby se trefovali do politiků?

Jejich svázání by mělo být pouze tím, aby vyhověli zákonu o České televizi a kodexu, aby dodržovali nějaká obecná pravidla slušnosti, která jsou všeobecně akceptovaná. Ale že bych je chtěl svazovat nějakým způsobem, jak by co měli dělat a do koho by měli střílet, to mi připadá jako blbost. Jinak by ten satirický pořad nefungoval.

To s vámi souhlasím. Ještě mi řekněte, za jak dlouho podobný „Návrat idiota“ nebo Česko sodu v České televizi uvidíme.

Měl jsem ambici, abychom programové věci, které v projektu jsou, se pokusili do roka minimálně nastartovat.

Takže Česká soda by měla být už v příštím roce?

Přijďte se mě zeptat, jestli bude.

Na celý záznam rozhovoru s ředitelem Dvořákem se podívejte zde:

Rozhovor s Petrem Dvořákem vedl Jiří Kubík.Video: Jiří Kubík

Reklama

Doporučované