Hlavní obsah

Do Sao Paula jen s očkováním, WHO varuje před žlutou zimnicí

WHO varuje v Sao Paulu před žlutou zimnicíVideo: AP

 

Reklama

V brazilském státě Sao Paulo by měla platit výstraha kvůli žluté zimnici. Turisty před nemocí varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Brazilské ministerstvo zdravotnictví volí mírnější přístup.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace by v brazilském Sao Paulu měla platit výstraha kvůli žluté zimnici. WHO proto varuje turisty a nabádá je, aby si před návštěvou celého státu obstarali potřebné očkování.

Své doporučení turistům naopak nehodlá měnit brazilské ministerstvo zdravotnictví. Jeho zástupci tvrdí, že očkovaní musí být pouze návštěvníci zemědělských oblastí. Mírnější přístup úřadů může souviset i s nadcházejícím karnevalem. Tradiční slavnost začne v Sao Paulu už za několik týdnů a má přilákat desetitisíce lidí.

Náměstek ministra zdravotnictví António Carlos Nardi zdůraznil, že karneval se bude konat v oblastech, kde nákaza nehrozí. „V této chvíli nemluvíme o epidemii, ale pouze o nárůstu počtu nakažených ve státech Sao Paulo, Rio de Janeiro a Bahia,” řekl Nardi.

Žlutá zimnice je potenciálně smrtelná nemoc, kterou přenášejí komáři. Mezi hlavní symptomy v první fázi patří bolesti hlavy, zad a svalů, nevolnost a zvracení. Postupem času dochází u zhruba 15 % případů k rozvoji druhé fáze provázené žloutenkou a krvácením ze zažívacího traktu, kůže, očí, uší, nosu či pohlavních orgánů.

Náznakem toho, že se nemoc do Jižní Ameriky vrací, byl loňský úhyn stovek opic v Atlantickém lese. Od prosince roku 2016 bylo podle WHO v osmi brazilských státech zaznamenáno 777 případů nákazy lidí a 261 úmrtí.

Reklama

Doporučované