Hlavní obsah

Do USA dorazily vakcíny, každý krok řídí pečlivý plán. Kazí ho Trump

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Událost o rozměrech vylodění v Normandii – tak vidí Američané den, kdy jejich hranice překročily první miliony vakcín. Do hry se tak zapojil logistický kolos, který hlídá trasu i teplotu zásilky. Na Donalda Trumpa je však krátký.

Článek

Stála sedm měsíců plánování, 18 miliard dolarů a veškerý zbytek pozornosti, kterou nespolkly volby budoucího prezidenta Spojených států. Vakcínu společností Pfizer a BioNTech schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Prvních 2,9 milionu lahviček tak od pondělí putuje k Američanům.

Jde jen o první kolo vakcínového turné, na jehož konci má být naočkováno přibližně 300 milionů lidí. Páteční zelená udělená americkou vládou rozpohybovala obrovský logistický řetězec navržený tak, aby se vakcína dostala do všech koutů země.

Pokud vše dopadne dobře, první Američané se k vakcíně dostanou příští týden. Dosažení prvního milníku dlouhodobého plánu zastřešuje čtyřhvězdičkový generál armády Spojených států Gustave Perna. Kancelář hlavy národní očkovací operace Warp Speed sídlící poblíž washingtonského Kapitolu zdobí tucty map a grafů. Logisticky náročnou akci řídí celý tým, který ji nazývá „logistickou operací, která změní trajektorii americké historie“. Den schválení vakcíny FDA Perna přirovnává k události o rozměrech vylodění v Normandii. Dnem D označuje i toto pondělí, kdy Pfizer do USA vysílá první zásilky. „Tohle mění všechno,“ uvedl pro Time. „Nechceme situaci, ve které se nacházíme, zbytečně dramatizovat, ale s tímhle virem jsme ve válce. A vakcína je začátek konce.“

Odpočet Pernaova osobního Dne D začal v květnu, kdy mu byl přidělen post šéfa logistiky celostátního vakcínového programu nazvaného Operation Warp Speed (OWS). A v posledních dnech úkol ještě získal na naléhavosti – v pátek Spojené státy zaznamenaly v souvislosti s covidem-19 3309 mrtvých, což je doposud nejvyšší denní přírůstek. Počet hospitalizovaných pacientů dosáhl 108 000 a každá osmá nemocnice ve Spojených státech trpí kritickým nedostatkem lůžek.

Úhledné hromádky barevně označených grafů má Perna zatížené černou cihličkou s citátem: „Selhání není namístě.“ S dávkou patosu Američanům vlastní dodávky vakcín silně prožívá snad každý. Přes veškeré přípravy přitom úspěch není jistý.

První nejistotu představuje samotná cesta z bodu A do bodu B. První dodávky totiž protínají prázdniny, a tedy nejrušnější týdny roku na silnicích. Důvěra byla vložena do rukou přepravců UPS a FedEx, u kterých se předpokládá, že mají s doručováním zboží v hektických časech bohaté zkušenosti. „Co může problém zkomplikovat ještě víc, než jsme si ho zkomplikovali sami? Je to vánoční čas,“ řekl pro Time Perna. „Se všemi společnostmi jsem si sedl a srovnával jejich aktualizované plány. Nemyslím si, že se někdo naštve, když dostane vánoční dárek o den později, když to bude pro dobro vakcín.“

Foto: Profimedia.cz

Plně naložený kamion FedExu v Michiganu.

Daleko závažnější problém ale může představovat potřeba uskladnění vakcín při teplotě minus 70 stupňů Celsia. První cesta lahviček tak znamenala uložení ve speciálních boxech v Kalamazoo v Michiganu, kde je doplnily senzory, sledovací zařízení a suchý led. Krabice se naloží do dodávkového vozidla a nákladních letadel, která během prvních dnů přepraví vakcínu do 636 míst po celé zemi. „Nesmíme udělat žádnou chybu, distribuce začala,“ uvedl Perna během sobotní tiskové konference. „Právě teď jsou krabice baleny a naloženy vakcínami s důrazem na kontrolu kvality.“

Primárními distributory ve Spojených státech jsou UPS a FedEx. Dodávky pečlivě střeží policie a GPS systémy, přísně hlídána je také teplota uvnitř boxů. V případě, že jakkoli zakolísá, nebo se trasa dopravního prostředku odchýlí od původního plánu, systém okamžitě logistický řetězec zalarmuje.

Vakcínu by v pondělí mělo obdržet 145 lékáren, nemocnic a klinik, v úterý dalších 425 a zbývajících 66 ve středu. Zaměstnanci každého pracoviště se musí při přebírání dodávky legitimizovat. Pro případné problémy vláda zřídila horkou linku fungující 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

Samotnému Dni D předcházel vývoj softwarové platformy s názvem Tiberius. Díky němu můžou státní i federální agentury z 50 států sledovat, kde se zrovna jejich objednávka nachází. Gustave Perna zkušenosti s řízením dodávek má, před vakcínami řídil distribuci dezinfekčních ubrousků, ředidel, injekčních stříkaček a jehel – tedy sortimentu potřebného k urychlení očkovacího procesu. „Chceme se zasadit o to, abychom spravedlivě rozdělili vakcínu všem Američanům,“ uvedl.

Vláda Spojených států oficiálně neuvedla, kolik dávek poputuje do jednotlivých států, ale podle Pernaova týmu se bude přidělovat podle dospělé populace každého daného státu. V počáteční fázi bude dodáno 2,9 milionu dávek, další tři miliony budou použity jako druhá dávka, kterou pacienti dostanou 21 dnů po prvním očkování. Zbývajících 500 000 dávek zakoupených vládou USA od společnosti Pfizer bude sloužit jako rezerva pro případ nehody, zkažené várky nebo jiné nepředvídané okolnosti.

Jako první dostanou svou vakcínu zdravotní pracovníci, zaměstnanci nemocnic, středisek dlouhodobé péče, domácí zdravotní péče, lékáren, starší Američané žijící v pečovatelských domovech. Pro většinu Američanů vakcína nebude široce dostupná až do jara. V čele pořadníku by měli stát i starší členové Bílého domu - včetně dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa.

Očkovací plán, jehož jedním z cílů je vybudovat důvěru veřejnosti ve vakcínu, počítal vedle přednostního očkování zdravotníků také s naočkováním několika lidí pracujících v těsné blízkosti Donalda Trumpa. „Američané by měli mít důvěru v to, že dostávají stejně bezpečnou a účinnou vakcínu jako vyšší úředníci vlády Spojených států na základě doporučení odborníků v oblasti veřejného zdraví a vedení národní bezpečnosti,“ uvedl mluvčí National Security Council John Ullyot.

Donald Trump však v neděli večer, jen několik hodin po rozšíření zpráv o přednostním naočkování členů Bílého domu, narušil schválený systém slovy: „Nemám v plánu nechat se naočkovat, ale těším se, až se tak stane v nějakou vhodnější dobu. Děkuji.“

„Lidé pracující v Bílém domě by měli vakcínu dostat o něco později v rámci programu, pokud to není výslovně nutné,“ pokračoval později Trump na Twitteru. „Požádal jsem o provedení této úpravy.“

Trump se koronavirem nakazil v říjnu a byla u něj nutná hospitalizace. V předešlých dnech se chvástal svou získanou imunitou, i navzdory názorům lékařů, že není jisté, jak dlouho imunita trvá a jestli se lidé po prodělání covidu-19 nemohou nakazit znovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované