Hlavní obsah

Do vánočního pochodu u Milwaukee vjel řidič s SUV. Zabil nejméně 5 lidí

Řidič červeného vozu vjel do vánočního průvodu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Útočník v americkém státě Wisconsin vjel v neděli odpoledne do vánočního průvodu. Na místě je nejméně 5 mrtvých a 40 zraněných.

Článek

Pět obětí a minimálně 40 zraněných si vyžádal útok řidiče, který v neděli krátce před 17:00 místního času (před půlnocí SEČ) se svým autem vjel do vánočního průvodu ve městě Waukesha západně od Milwaukee. Informovala tom agentura AP s odkazem na informaci místní policie. Počet mrtvých a zraněných úřady stále upřesňují, mnoho lidí totiž odjelo do nemocnice samo.

„Můžeme potvrdit, že zahynulo pět lidí a dalších více než 40 bylo zraněno. Čísla se ale mohou změnit, protože shromažďujeme další informace,“ uvedla policie, která řidiče zadržela. Šéf místní policie Dan Thompson odmítl zveřejnit podrobnosti o zadržené osobě. Policie také neuvedla, zda se jedná o teroristický čin.

„Bylo to děsivé. Auto projelo kolem nás a viděla jsem, jak létají těla. Lidé křičeli. Bylo to tak blízko od místa, kde naše rodina seděla,“ cituje svědkyni incidentu Michele Johnsonovou britský The Guardian.

O totožnosti mrtvých a zraněných nebylo v noci na dnešek k dispozici mnoho informací. Podle prohlášení zveřejněného na facebooku se incident dotkl i členů a dobrovolníků spojených s klubem „tančících babiček z Milwaukee“. Tamní arcidiecéze zase uvedla, že mezi zraněnými je i katolický kněz a několik farníků a dětí z katolické školy města Waukesha.

Podle informací, které zveřejnila jedna z místních televizí, auto najelo i do skupiny tančících dívek. „Všude byly bambule s třásněmi a boty a rozlitá horká čokoláda. Musel jsem chodit od jednoho schouleného těla k druhému, abych našel svou dceru,“ řekl místní obyvatel Angelito Tenorio listu Milwaukee Journal Sentinel.

Hrozivou scénu popisoval i majitel tanečního centra Chris Germain, který prý v průvodu vedl skupinu asi 70 lidí. „Všude na silnici ležely malé děti, byli tam policisti a záchranáři, několika členům průvodu dávali první pomoc,“ řekl. Další svědek odhadl, že vozidlo jelo rychlostí přes 60 kilometrů v hodině.

Po sociálních sítích kolují videa, kde je vidět, jak červený vůz SUV prolomí bariéry a vřítí se na ulici, kde se průvod koná. Zvuky hudby kapely vystřídají výkřiky. Na jiném videu je vidět, jak policisté na vozidlo střílí. Podle policejního šéfa Thompsona jeden strážník střílel ve snaze vozidlo zastavit a jeho palba nezasáhla nikoho z účastníků průvodu.

O události byl informován i americký prezident Joe Biden. „Soucítíme se všemi, jichž se tento hrozný incident dotkl,“ uvedl Bílý dům, který situaci na místě bedlivě sleduje. Ministr spravedlnosti státu Wisconsin Josh Kaul na twitteru označil incident za odporný a ujišťoval, že zodpovědné osoby se nevyhnou spravedlnosti.

Reklama

Doporučované