Hlavní obsah

Do Vatikánu dorazil vánoční strom, 28 metrů vysoký smrk je z Polska

Na Svatopetrském náměstí už stojí vánoční strom. Šedesát let starý smrk pochází z Polska a do Vatikánu cestoval kamionemVideo: AP

 

Reklama

Vánoční strom už mají i na největší římském náměstí. Dnes dorazil z Polska po dvanáctidenní cestě kamionem. 28 metrů vysoký smrk budou letos zdobit děti s onkologickým onemocněním. Slavnostní rozsvícení se uskuteční 7. prosince.

Článek

Letošní vatikánský vánoční strom pochází z kraje polských Mazurských jezer. Přivezen byl dnes na Svatopetrské náměstí v Římě, kam jej darovala arcidiecéze Elk sídlící na severovýchodě Polska. Skoro třicet metrů vysoký smrk cestoval do Vatikánu kamionem, je zhruba 60 let starý a před pár lety přišel po úderu bleskem o svou špici.

Na Svatopetrském náměstí nebude k vidění pouze vánoční strom, k období svátků neodmyslitelně patří také betlém. Ten věnovalo jihoitalské opatství Montevergine ležící kousek od Neapole. Umělci už na sestavení betlému začali pracovat, hned dvacet figur bude podle neapolské tradice oblečeno do látkových kostýmů. Inspirací pro jednotlivé výjevy jsou pak podle stanice Rádio Vatikán skutky milosrdenství.

Na odhalení betlému si budou lidé muset počkat do 7. prosince. V předvečer svátku Neposkvrněného početí Panny Marie bude slavnostně rozsvícen i strom, a to v 16:30. Na jeho výzdobě se budou podílet děti z onkologických oddělení několika italských nemocnic.

Reklama

Doporučované