Hlavní obsah

Do výroby jde ventilátor CoroVent. Lidé se na něj složili ve sbírce

Tak vypadá a zní plicní ventilátor CoroVent, který začíná vyrábět třebíčská firma MICo.Video: COVID19CZ

 

Reklama

V třebíčském závodě průmyslové firmy MICo se rozjede výroba originálního plicního ventilátoru CoroVent, který byl narychlo vyvinut za peníze z veřejné sbírky.

Článek

Na vývoj ventilátoru se v závěru března sešlo v bleskovém tempu od soukromých dárců po vesměs malých částkách téměř 14 milionů korun. Jak pro Seznam Zprávy řekl Jiří Denner, šéf a majitel rodinné výrobní firmy MICo, sériová výroba je připravena. „Rozjedeme ji koncem tohoto, nejpozději začátkem příštího týdne,“ sdělil.

Za projektem CoroVentu stojí neformální sdružení akademiků, informatiků a techniků COVID19CZ. Sdružení včera, sotva 12 dní od vyhlášení sbírky, označilo svou „ventilátorovou“ misi za splněnou.

„Podařilo se nám nápad a akademické bádání za několik týdnů přetavit na reálný produkt a zajistit komunitní financování na prvních 250 kusů. Nyní projekt předáváme pod křídla ČVUT, výrobci MICo a českému státu,“ oznámil včera tým COVID19CZ v tiskové zprávě.

První prototypy

Společnost MICo zatím vyrobila dva prototypy, které procházejí testováním ve zkušebnách. Ve výrobě má dalších pět kusů.

Ventilátor nebude mít standardní zdravotnický certifikát, jde o výrobek narychlo připravený do výroby podle mezinárodních standardů určených pro podmínky koronavirové pandemie.

Šéf firmy MICo však nevylučuje, že se jeho společnost o získání standardních atestů pokusí. Přiznává jen, že to po návratu světa k normálu bude „běh na dlouhou trať“. Zájem o CoroVenty i s provizorní certifikací je však podle něj jak z Česka, tak ze zahraničí, už teď velký.

„V současné době máme nasmlouvanou kapacitu na pět tisíc kusů do konce měsíce, na 500 kusů máme nakoupený materiál,“ říká Denner. „Ozývá se nám řada zájemců jak z českých nemocnic, tak ze strany různých subjektů, které ventilátory chtějí koupit a nemocnicím pak darovat. Těch prvních 500 kusů bez problémů udáme, poptávka se spíš blíží k 700 ventilátorům,“ dodává.

Hlásí se mu již i zahraniční odběratelé. „Teoreticky jsme schopni dělat mezi 10 až 15 tisíci CoroVenty měsíčně, produkce je ale limitována dostupností dílů, které musíme nakupovat, zčásti v zahraničí,“ říká Denner.

Česko jako zachránce světa

Zájemci o nákup ventilátorů nebo výrobní kooperaci se obracejí také na sdružení COVID19CZ.

„Předáváme firmě MICo domluvené kontakty s dalšími zeměmi. Celý projekt má neuvěřitelnou sílu a při správném uchopení a spolupráci mezi ČVUT, MICo a s podporou státu se mohou vyrobit stovky tisíc kusů přístrojů v řádu týdnů. A to nejen u nás, ale po celém světě, všechny s českou vlajkou hrdě hlásící, že tentokrát jsme to my, kdo zachraňuje svět,“ prohlašuje Vojta Roček, šéf technologické firmy Workday a jeden z tahounů projektu.

Peníze z veřejné sbírky by měly stačit na 250 ventilátorů pro české nemocnice, i když konečnou cenu nemá výrobce stále definitivně spočtenou. Jaká je celková potřeba českého zdravotnictví, MICo zatím neví, firma je v kontaktu s jednotlivými nemocnicemi, nikoliv s ministerstvy či vládou.

Celkem mají česká zdravotnická zařízení k dispozici asi 3,5 tisíce plicních ventilátorů, většina jich je ale trvale využívána pro pacienty s jinými diagnózami než covid-19.

„Plicní ventilátory CoroVent jsou snadno realizovatelné ve velkých objemech z relativně běžně dostupných dílů. Jejich výsledná cena je přitom zhruba třetinová oproti jiným komerčním řešením. I proto se těší obrovskému zájmu,“ tvrdí tým COVID19CZ.

Kořeny na ČVUT

Duchovním otcem bleskového „ventilátorového“ projektu je marketingový specialista Tomáš Kapler. Podle Pavla Doležala, podílníka datové firmy Keboola a dalšího z iniciátorů COVID19CZ, se k záměru spojily na tři desítky odborníků.

COVID19CZ oslovil také ČVUT, díky čemuž se základem CoroVentu staly výsledky předchozího výzkumu Karla Roubíka, Václava Orta a Šimona Walzela z tamní Fakulty biomedicínského inženýrství a záštitu nad projektem převzal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

„Od začátku byly naše záměry jasné: zajistit lokální výrobu pro české nemocnice a pomoci co nejdříve uvolnit do světa IP přístroje (duševní vlastnictví, pozn. red.) jako open source. Startovací fáze je nyní u konce,“ říká Doležal, který stejně jako další lidé z COVID19CZ věnoval CoroVentu za poslední tři týdny většinu svého času bez nároku na odměnu.

ČVUT nabízí svou část návrhu minimálně na dva měsíce jako open source řešení, které mohou využít další zájemci o výrobu.

Doležal je přesvědčen, že z CoroVentu se může stát „výkladní skříň českého průmyslu“. „Nám se povedla neskutečná věc. Ukázali jsme, co technologie, data, zkušenosti a nadšení lidí dokážou. Přišli jsme s funkčním prototypem vlastního ventilátoru. Zajistili část financí na výrobu prvních 250 kusů, zajišťovali složité dodávky a převozy dílů mezi pracovišti,“ vysvětluje.

Aby se z dnešního komunitního projektu stal standardní průmyslový projekt, který si dělá mezinárodní ambice a nárok na titul výkladní skříně českého průmyslu, musí nyní podle něj převzít řízení zkušená průmyslová firma.

I proto sdílí ČVUT práva k výrobě a technickou dokumentaci s firmou MICo. „My jim za COVID19CZ poskytneme veškerou možnou součinnost. Máme společný cíl: vyrábět CoroVent a zachraňovat lidské životy,“ dodává Doležal.

Zájem Meopty

MICo nemusí zůstat jediným českým výrobcem ventilátorů. Minulý týden nabídla Ministerstvu průmyslu a obchodu své výrobní kapacity i know-how také přerovská Meopta, výrobce optických a medicínských přístrojů, kterou vlastní americký podnikatel židovského původu a jablonecký rodák Paul Rausnitz.

Meopta Group má certifikaci a více než desetileté zkušenosti v produkci lékařských přístrojů, ventilátory se však dosud nezabývala.

Podle mluvčí Jaroslavy Blažkové na jejich výrobu nabízí výrobní i personální kapacitu. „Jsme schopni, pokud by byl zájem, výrobu začít realizovat. Zatím se čeká na schválení prototypu a předání dokumentace k výrobě,“ dodává Blažková. Meopta podle ní dokáže produkovat stovky kusů plicních ventilátorů měsíčně, kapacity ale může ještě navýšit.

Celosvětová poptávka

Řada států, často i s nejvyspělejšími zdravotnickými systémy, až během koronavirové pandemie zjišťuje, že nemá dostatek plicních ventilátorů pro vrcholné stadium šíření nemoci covid-19. Globální poptávka po těchto přístrojích proto za poslední měsíc obrovsky stoupla. Do vývoje i výroby se v celém světě narychlo pouštějí firmy, které se na poli medicínské techniky dosud nepohybovaly.

Vlády několika států se obrátily s výzvou k produkci ventilátorů na své automobilky, které kvůli koronaviru většinou zavřely provozy, ale mají k dispozici baterie, vzduchotechniku a další komponenty využitelné pro zdravotnické přístroje.

Do akce „ventilátor“ se zapojují prakticky všechny velké automobilové koncerny v USA, Evropě i Asii. Například Ford se do vývoje medicínských ventilátorů pustil spolu s výrobci zdravotnické techniky GE Healthcare a 3M. Automobilka GM slibuje pomoci zdesetinásobit běžnou produkci ventilátorového producenta Ventec. Tesla tento týden představila vlastní prototyp ventilátoru, na který používá komponenty ze svého Modelu 3.

Ve Velké Británii vytvořila skupina průmyslových firem, mezi nimiž jsou Rolls-Royce, Siemens nebo Airbus, konsorcium Ventilator Challenge UK, jež má dodat 10 tisíc ventilačních jednotek. Práci na ventilátorech oznámily automobilky VW, Fiat Chrysler ale i technické týmy formule 1. A nejde jen o firmy z automobilové nebo letecké branže, na zdravotnické ventilátory přešel třeba i výrobce vysavačů Dyson.

Reklama

Doporučované