Hlavní obsah

Dobříšská radnice se obává poničení kamenného mostu před jeho opravou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dobříšská radnice má obavy o osud kamenného mostu přes Pilský potok, který byl loni prohlášen památkou.

Článek

Jeho oprava má začít v roce 2023, což městu připadá pozdě. Obává se, že ho do té doby poničí doprava. Podle krajské správy a údržby silnic ale dřívější termín není možný, řekl ČTK starosta Pavel Svoboda (Pro Dobříš).

Most přes Pilský potok je ve špatném stavu a cestáři ho původně chtěli zbourat a nahradit novou stavbou. Okrašlovací spolek Dobříš s tím nesouhlasil a inicioval protestní petici, kterou podpořili dobříšští i středočeští zastupitelé. Most byl počátkem loňského září prohlášen památkou, a byla tak definitivně odvrácena jeho demolice.

Ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Lichtneger ČTK už dříve řekl, že je nutné přepracovat projektovou dokumentaci a lze očekávat i dlouhá jednání s památkáři. Pokud půjde vše hladce, oprava začne v roce 2023. Město podle Svobody sleduje přípravy se znepokojením a má obavy, aby se na stav mostu ještě nezhoršila doprava.

„V tuhle chvíli je to tak, že na mostě je zúžený provoz do jednoho a půl pruhu, navíc teď tam ještě nevede hlavní doprava, protože Pražská ulice je zavřená kvůli rekonstrukci v centru. Až bude otevřená, tak ten most bude ještě více zatížený, a máme obavu, aby do roku 2023 vůbec vydržel,“ uvedl Svoboda.

Podle Lichtnegera bude do zahájení opravy nutné most pečlivě sledovat. „Máme dohodnuto, že se ten most sleduje častěji, než je předepsáno, abychom monitorovali případné náhlé změny,“ dodal.

Historický most byl podle petice vybudovaný kolem roku 1830 jako miniaturní replika Karlova mostu v Praze. Předseda okrašlovacího spolku Petr Kadlec upozornil na to, že jde o poslední klasický kamenný most v Dobříši, který vydržel do současnosti. Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina.

Reklama

Doporučované