Hlavní obsah

Dobrovolníci na brněnském hřbitově čistili a upravovali opuštěné hroby

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba desítka dobrovolníků Ústředním hřbitově v Brně na akci „Oživujeme příběhy města“ upravovala a čistila opuštěné hroby, kterých je na hřbitově několik set. Od září 2020, kdy se akce uskutečnila poprvé, jich očistili asi 20.

Článek

Cílem projektu je pomocí péče o historicky významné náhrobky uchovat vzpomínku na dějinné epochy v paměti veřejnosti.

„Najdeme si vždy sérii několika hrobů, většinou jsou to třeba hroby či hrobky průmyslníků, kteří v 19. století stáli za ekonomických rozmachem Brna, a ty očišťujeme a upravujeme. Většina z těch lidí byly osobnosti, které ovlivnily Brno. Někdy však i třeba objevujeme, o čí hrob se jedná, protože to nejdříve nejde ani poznat,“ uvedl ředitel jihomoravské pobočky spolku Paměť národa David Butula. Spolek akci pořádá spolu se Správou hřbitovů města Brna a magistrátem.

Akce byla dvoudenní, dobrovolníci se na hřbitově sešli i v sobotu. Základem je odplevelení a zbavení hrobového místa náletových dřevin, dobrovolníci místo pak osypou pískem nebo osázejí květinami. Během dne takto upraví v průměru asi tři hrobová místa, záleží na tom, v jakém je stavu.

Opuštěný je hrob tehdy, pokud vyprší desetiletá nájemní smlouva, nikdo ji neobnoví a nepodaří se navázat kontakt s nájemcem. Po třech letech se k němu může město přihlásit a po nutných zákonných úkonech jej lze znovu nabídnout jako hrob volný. Minimálně tři roky ale hrobové místo zarůstá plevelem a pustne.

Správa hřbitovů města Brna eviduje celkem kolem 5000 opuštěných hrobů. Většina z nich je právě na Ústředním hřbitově. Někdy chátrají desetiletí, neblokuje je sice tříleté pozdržení, ale nikdo o ně nemá zájem. Bývají to místa třeba daleko od brány nebo zastávky. Řada z nich je německých, což je pozůstatek války a odsunu.

Reklama

Související témata:

Doporučované