Hlavní obsah

Dodávky vakcín v kritické „delta“ době zpomalí. Babiš na lovu neuspěl

Foto: Z facebookových stránek AB

Andrej Babiš se nedomluvil na nákupu vakcín v Izraeli.

Reklama

Do Česka má v červenci přijít téměř o milion méně dávek klíčové vakcíny Pfizer. Kvůli silně nakažlivé variantě delta ale země chtějí zrychlit očkování.

Článek

Minulý týden v Bruselu premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o tom, že Česko jedná s Izraelem o extra dodávce milionu vakcín Pfizer. Vláda o ně usilovala dokonce několik měsíců, chtěla si je v Jeruzalémě půjčit.

Po horečnatých jednáních minulý víkend ale i tato Babišova vakcínová sóloakce zkrachovala.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lov na dříve nedostatkové vakcíny se zdál být na starém kontinentu passé, s příchodem varianty delta je ale znovu aktuální. Česko čeká v této kritické době zpomalení přísunu vakcíny - oproti rekordnímu červnu jsou zatím zajištěné jen dodávky poloviční.

V červnu do Česka přišlo celkem 3,2 milionu dávek Pfizer/BioNTech. V červenci se ale čeká necelých milion a půl dodávek této nejpoužívanější vakcíny v Česku.

Dodávky „menšinových“ AstraZenecy a Janssenu se teprve podle Ministerstva zdravotnictví finalizují.

Naopak Izrael dlouhodobě patří k světovým očkovacím premiantům. A už začátkem letošního roku tam Babiš posílal prosebný dopis o látky, které by Izraelcům zbyly. Na jaře však dostal jako dar jen symbolických pět tisíc dávek značky Moderna.

Sázka na dary

Teď blízkovýchodní očkovací velmoc nabízela do světa téměř milion a půl dávek Pfizer s expirací v červenci. A Babiš před unijním summitem vyhlašoval, že o ně stojí.

„V neděli 27. 6. v podvečer jsme ale dostali informace, že nabízené vakcíny nebyly určené a schválené pro Evropu, ale pro Palestinu a jejich schvalování pro užití na území České republiky by trvalo mnohem déle, než jsme předpokládali,“ napsal Babiš Seznam Zprávám k neúspěšnému „dealu“ s Izraelci.

Podle něj by izraelská dodávka očkování v Česku nezrychlila. „O vakcíny z Izraele jsme usilovali několik měsíců, ale s tak krátkou expirací a komplikovanou administrativou jsme nakonec nemohli zápůjčku vakcín přijmout,“ uvedl dále Babiš.

Vláda si naopak znovu půjčila v Maďarsku 100 tisíc dávek vakcín. Ty do Česka přišly ve čtvrtek.

„Věříme, že do konce roku budeme mít dostatek vakcín,“ uvedl Babiš s tím, že bude moct půjčené vakcíny vrátit.

Premiér Viktor Orbán prý tento počet Praze nabídl původně jako dar. Maďarsko má na rozdávání, protože kromě unijních dodávek vakcín schválených Evropskou lékovou agenturou očkuje jako jediná členská země EU i ruskou a čínskou vakcínou - a to i bez unijního razítka o účinnosti a bezpečnosti.

Právě dary a zápůjčky vakcín jsou v tuto chvíli jedinou možností, jak si Česko může obstarávat vakcíny navíc, aniž by se dotklo partnerů v Bruselu.

„Zápůjčka neporušuje princip společných objednávek právě proto, že se jedná o zápůjčky. Česká republika tak sama nic nenakupuje,“ dodal premiér.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že Česko spoléhá na dodávky ze společných nákupů a zápůjčky nebo dary jsou jen ojedinělou akcí. „Vakcín máme objednáno dostatek, dodávky z EU jsou nyní relativně plynulé. Jsme současně připraveni případně další vakcíny doobjednat, pokud by to situace vyžadovala,“ uvedl Vojtěch.

Zákon kvůli darům

Babiš musí mít v této situaci na zřeteli i předvolební okolnosti - do říjnového termínu voleb nepotřebuje žádné trable s nedostatkem vakcín. Zatím mírný nárůst počtu nákaz dává tušit, že pandemie ještě neskončila. A čím větší bude proočkovanost, tím menší je pravděpodobnost, že se na vrcholu volební kampaně epidemická situace zdramatizuje.

Česko má jistotu přísunu dodávek vakcín díky centrálnímu nákupu Evropské unie. Premiér Babiš se ale dlouhodobě snaží „ulovit“ i vakcíny navíc - ale zatím s nevalným úspěchem.

A Česko si zjevně chce zvětšit manévrovací prostor pro získávání vakcín. V zrychleném režimu chce v Poslanecké sněmovně vláda projednat ještě na poslední chvíli zákon, který by usnadnil administraci vakcín získávaných jinak než přes unijní dohody.

Zákon o distribuci vakcín proti covidu-19 v současné době počítá s distribucí látek získaných pouze na základě loňského rozhodnutí Evropské komise. Již schválená novela, která míří poslancům, přidala do popisu očkovacích látek i odstavec o vakcíně, která „je ve vlastnictví státu“.

„Je to spíše technická věc vzhledem k různým darům. Nyní je možné hradit jen dávky centrálně nakoupené, s darovanými je problém. Tento zákon to umožní,“ vysvětlil na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády ministr Vojtěch.

Podle odborníků Česku akutně nehrozí citelný nedostatek vakcín - spíš bude potřeba přemlouvat ty Čechy, kteří pochybují o účinnosti a bezpečnosti očkování. Vláda ale musí počítat i s variantou, že na podzim může přijít fáze přeočkování. I když v poslední době se objevují vědecké hlasy, že očkování by mohlo vydržet roky, možná dokonce doživotně.

„Myslím, že jasněji v této věci bude koncem prázdnin, kdy bude končit důležitá britská studie, která zkoumá účinnost vakcín Pfizer i AstraZeneca, oběma se v zemi očkuje. Pak se uvidí, zda a kdy bude potřeba přeočkování,“ řekl Seznam Zprávám epidemiolog Roman Prymula.

Reklama

Doporučované