Hlavní obsah

Dohlížel na šachové partie v seriálu Dámský gambit. Garry Kasparov o své roli

Svět bez obalu: Autorům úspěšného seriálu Dámský gambit pomáhal se scénářem i bývalý slavný šachový šampion Garry Kasparov.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Autorům úspěšného seriálu Dámský gambit pomáhal se scénářem i bývalý slavný šachový šampion Garry Kasparov. Televizní společnost Netflix si ho najala, aby šachové partie vypadaly reálně.

Článek

„Kniha i seriál vzdávají úctu úspěchům sovětských šachových hráčů, ale zároveň popisují, jak byly jejich schopnosti sledovány vládou,“ říká v rozhovoru Kasparov.

Dámský gambit je fikce o zázračném sirotkovi, ze kterého se stane vynikající šachistka - Elizabeth Harmonová.

Kasparov, který je bývalý šachový velmistr a zároveň světový šampion, byl tvůrci požádán, aby si roli sovětského šachisty zahrál v seriálu. Ten sice roli odmítl, ale souhlasil s tím, že bude tvůrcům pomáhat jako konzultant, aby scény u šachovnice, ale i v zákulisí šachových turnajů byly co nejvěrohodnější.

„Mojí úlohou bylo například popsat, jak vypadala přítomnost agentů KGB. O nich se kniha nezmiňuje. Vysvětlil jsem režisérovi Scottu Frankovi, že by bylo nemožné, aby sovětský mistr světa cestoval se svou rodinou bez přísného dohledu,“ říká bývalý šachový mistr světa.

Kasparov založil svou šachovou strategii na skutečných partiích, které odehráli největší světoví velmistři. Vyvrcholením televizního příběhu je otevření partie, které je známé jako dámský gambit.

Našel dokonce skutečnou partii z roku 1993, ve které dámským gambitem zahájil hru ukrajinský šachový velmistr Vasyl Ivančuk.

„Bylo to z mezinárodního turnaje a tam jsem dámský gambit opravdu použil. Pamatuji se, že to byla partie proti americkému šachistovi Patricku Wolffovi. Došlo k tomu před 27 lety, ale já si ji stále pamatuji,“ říká Ivančuk. „Myslím, že Kasparov tu hru zanalyzoval a našel způsob, jak můj postup ještě vylepšit. Ten nápad se mu zdál zajímavý a on se s ním chtěl podělit se světem,“ dodává ukrajinský velmistr.

Kasparov chtěl také v seriálu zvýraznit sovětského týmového ducha. I seriálová postava Elizabeth Harmonová se během přestávky ve hře rozhodne obrátit se na své přátele, a odmítne tak individuální přístup, který byl například typický pro dalšího velkého šachistu, Američana Bobbyho Fischera.

„Nedostatek individualismu je to, co odlišuje Harmonovou od Fischera. Jejich příběhy jsou si podobné, ale Fischer by nikdy nepřijal nějakou pomoc. Celý ten příběh o jejím úspěchu je založen na vztazích s lidmi, kteří Harmonové chtějí pomoci,“ vysvětluje Kasparov.

Seriálová hrdinka v sérii bojuje i s drogovou závislostí.

„Co se týká sedativ a alkoholu - závislostí, které ohrožují její kariéru a úspěch v šachách - nikdy jsem neslyšel, že by sedativa byla šachistům nějakým způsobem užitečná. Naopak i jí brání v rozvíjení jejích schopností,“ tvrdí Garry Kasparov.

V televizním seriálu si Elizabeth dokáže ve své hlavě představit mnoho tahů dopředu. To je podle bývalého velmistra opravdu reálné a řada světových šachistů se také při hře nemusela na šachovnici vůbec dívat.

„Mohu vyjmenovat mnoho špičkových hráčů, kteří se mohli dívat jinam a hrát bez toho, aby se podívali na šachovnici. To není nic neobvyklého. Také bych se někdy nemusel na šachovnici dívat. Scény, jako je ta v seriálu - obzvláště ta poslední, kdy se hrdinka dívá na strop - jsou velmi dramatické, ale mohlo by k tomu dojít během takovéto intenzivní hry i v reálu,“ říká Kasparov.

Dámský gambit je údajně nejpopulárnější několikadílná televizní série v historii. Během prvních 28 dnů ji vidělo rekordních 62 milionů domácností. Seriál také vyvolal velký zájem o šachy po celém světě.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované