Hlavní obsah

Ministr Jejího Veličenstva varuje: Netflix točí fikci, nevěřte seriálu

Foto: Profimedia.cz

Herečka Emma Corrinová v roli princezny Diany ve čtvrté řadě seriálu Koruna (The Crown).

Reklama

Streamovací gigant Netflix by měl před každou epizodou svého hitu o britské monarchii Koruna uvádět, že jde o fikci, myslí si britský ministr kultury Oliver Dowden. Diváci podle něj mohou zaměňovat fakta s fikcí.

Článek

Britský ministr kultury Oliver Dowden se připojil k hlasům, které se obávají dopadu seriálového hitu na královskou rodinu. Ministr podle deníku Daily Mail zástupce streamovací platformy Netflix údajně požádal, aby před každou epizodou výpravného seriálu Koruna (The Crown) o britské královské rodině uváděl, že ne vše, co se v seriálu odehraje, je založeno na pravdě.

„Je to krásně natočené dílo fikce, Netflix by tak měl podobně jako u své další produkce být zcela zřejmý a toto uvést,“ cituje deník Dowdena. „Jinak se obávám, že generace diváků, které události zobrazené v seriálu nezažily, by si mohly lehce splést fikci se skutečností,“ dodává ministr.

Jestli jinak velmi oceňovaný seriál čelí nějaké kritice, tak je to právě kvůli vymyšleným scénám, které má na svědomí scenárista Peter Morgan. Autor několika politických filmových dramat jako například The Deal nebo Frost/Nixon přitom sám přiznává, že nemalou část seriálového děje si domýšlí ve jménu dramatizace příběhu i vykreslení postav. „Neomlouvám se za to, že se většinou řídím intuicí,“ cituje Morgana deník The Guardian.

Na seriál, který má podle jeho kritiků škodit jménu monarchie a především prince Charlese, se podle Daily Mail zaměřili i lidé blízcí královské rodině. Jeden z přátel prince Charlese deníku řekl, že Morgan „využívá zábavu k republikánské agendě“. „Je to vysoce sofistikovaná propaganda,“ měl říct zdroj Daily Mailu.

Ke kritice se vyjádřil i bratr zesnulé princezny Diany Earl Spencer, ve čtvrté řadě Koruny se totiž objevuje, že aféra mezi princem Charlesem a Camillou Parkerovou probíhala po celou dobu manželství Charlese a Diany. „Koruně by obrovsky pomohlo, kdyby na začátku každé epizody bylo uvedeno, že vše, co diváci vidí, není pravda, ale že dílo vychází ze skutečných událostí. Pak by každý pochopil, že děj slouží dramatu,“ řekl Spencer v rozhovoru pro Lorraine.

Kvůli čtvrté řadě se do Koruny pustili i příznivci bývalé premiérky Margaret Thatcherové, která zemřela v roce 2013. Seriál podle nich naznačoval, že se předsedkyně vlády snažila vyhnout sesazení z úřadu v roce 1990 tím, že královnu vyzvala, aby jednala v „národním zájmu“, rozpustila parlament a umožnila vyhlásit všeobecné volby.

Korunu kritizovali i dva velitelé královského námořnictva, kteří bojovali ve válce o Falklandy. Podle nich seriál může vyvolat v divácích pocit, že královna během konfliktu nepodporovala britská vojska. Netflix se zatím k nejnovějším stížnostem nevyjádřil.

Právě otázkám ohledně historické přesnosti nejčastěji čelí představitelé členů královské rodiny. Emma Corrinová, která se v seriálu objevuje od čtvrté řady jako princezna Diana, připustila, že kontroverzní čtvrtá série je „do značné míry fikce“. „ Je to obtížné," řekla Corrinová v americké show novinářky Tamron Hallové.

„Myslím, že se v Koruně vždy snažíme všem připomenout, že seriál, ve kterém se objevujeme, je do značné míry fikce. Je zřejmé, že má své kořeny ve skutečnosti, ale scénáře Petera Morgana jsou fikční díla,“ dodala Corrinová.

Koruna je nejdražší seriál společnost Netflix, jedna jeho řada stojí podle serveru Film Daily v průměru 130 milionů dolarů (téměř 2,85 miliardy korun). Streamovací společnost první řadu Koruny, která chronologicky vypráví o vládě Alžběty II., uvedla v roce 2016. Plánováno je celkem šest řad, vždy po dvou řadách se mění představitelka britské královny.

V prvních dvou řadách se jako Alžběta II. představila Claire Foyová, ve třetí a čtvrté sérii na trůn usedla Olivia Colmanová a ve finále seriálu královnu ztvární Imelda Stauntonová. Seriál získal tři Zlaté glóby a slaví úspěch i u diváků, například poslední řada během prvního týdne překonala sledovanost události, kterou sama zobrazuje. Čtvrtou sérii Koruny si pustilo přes 29 milionů diváků, tedy o 600 000 více, než sledovalo svatbu prince Charlese a princezny Diany.

Reklama

Doporučované