Hlavní obsah

Glosa: Češi milují pohádky a tu o britské královně obzvlášť

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Královnu Alžbětu ve 4. sérii hraje Olivia Colmanová.

Reklama

Článek

Netflix vypustil do světa čtvrtou sérii The Crown, seriálu, který vypráví o strastech a slastech britské královské rodiny. A diváci se jí nemohou nabažit. I v Česku.

Už od začátku se seriál v opulentní produkci streamovacího giganta těší obrovskému zájmu. První série se vysílala v roce 2016 a aktuální je hitem právě teď. Vypráví chronologicky o vládě Alžběty II., která se jako pětadvacetiletá stala královnou britského impéria. Především je to ale klasická soap opera, která nám jakoby odhaluje zákulisí vztahů jedné z nejznámějších rodin světa.

Co nás Středoevropany tolik láká na britské monarchii? Proč česká média píší o každé maličkosti, která se s ní pojí? Proč sledujeme dveře londýnské porodnice, za kterými přichází na svět budoucí král?

Na to, velmi upřímně, nemám jasnou odpověď. Vím ale, že kdyby Netflix nebo jiný producent natočil seriál o belgické, švédské nebo třeba španělské monarchii, takový rozruch to určitě nevyvolá.

Velká Británie je nám prostě a jednoduše blízká. Možná v tom tkví určitý sentiment první republiky a druhé světové války, který v nás dozajista živě bují. V Londýně například sídlila československá exilová vláda, ale také vysílalo československé rádio v rámci britské BBC.

Dalším pojítkem mezi Českem a Británií je tak často zmiňovaný humor. Milujeme Monty Pythony, milujeme Black Books nebo Malou Velkou Británii. Milujeme černotu a nekorektnost, která je tak podobná produkci České sody, milujeme inteligenci a sklony k mystifikaci, která se podobá Járovi Cimrmanovi. A vytváří to mezi námi a Angličany takové neviditelné pouto. Máme pocit, že nám rozumí. A my se smějeme.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

V čem ale spočívá ta fascinace královskou rodinou? Částečně je to touha po pohádce – království, královna, princ, princezna, to jsou pojmy, které jakoby nepatří do našeho reálného světa. Jenže to je spíš argument pro Američany nebo jiné, emotivně založené národy.

Myslím si, že přitažlivost britské monarchie existuje v Česku proto, že vlastně tak trochu toužíme po hlavě státu, ke které bez velkých pochybností budeme chovat úctu. To je totiž něco, na čem se Britové až na výjimky shodnou, i když by třeba preferovali republiku: královna má jejich respekt.

Nechceme se klanět, chceme vzhlížet. A k tomu na Pražském hradě nemusí sídlit monarcha, stačil by někdo, kdo se jako monarcha chová. Kdo má bezpodmínečný respekt k pravidlům, je laskavý ke svému národu. Někdo, kdo se prostě narodil, aby se obětoval ve prospěch státu.

Reklama

Doporučované