Hlavní obsah

Dokud nevrátíte Ukrajině Krym, budou platit sankce, vzkázaly USA. Prvně pod Trumpem

Protiruské sankce mají platit, dokud Rusko nevrátí Ukrajině poloostrov Krym.

 

Reklama

Nová stálá zástupkyně Spojených států v OSN Nikki Haleyová obvinila Rusko i z eskalace konfliktu na východě Ukrajiny.

Článek

Nová zástupkyně USA v Organizaci spojených národů Nikki Haleyová varovala Rusko, že ekonomické sankce proti němu budou platit do té doby, než vrátí Ukrajině poloostrov Krym. Jde tak o první oficiální postoj USA vůči sankcím od zvolení prezidenta Donalda Trumpa.

„Považuji za nešťastné, že při svém prvním vystoupení (v Radě bezpečnosti) musím odsoudit agresivní počínání Ruska. To se stát nemělo. Chceme zlepšit vztahy s Ruskem. Ale katastrofální situace na východě Ukrajiny nás nutí jasně a důrazně odsoudit počínání Ruska,” prohlásila Haleyová, nominovaná prezidentem Donaldem Trumpem.

Uprostřed spekulací ohledně dalšího postupu Bílého domu vůči Rusku dala Haleyová najevo, že sankce jen tak brzy neskončí.

Jde tak o překvapivé oznámení, protože Trump má s ruským prezidentem Vladimirem Putinem dobré vztahy a během své předvolební kampaně naznačil, že by ruskou anexi Krymu mohl uznat.

Rusko ukrajinský poloostrov zabralo v roce 2014. To vyvolalo na východní Ukrajině ozbrojený konflikt, který stál život už nejméně dest tisíc lidí a trvá dodnes. V posledních dnech se navíc začaly střety znovu stupňovat.

„Východní Ukrajina samozřejmě není jedinou částí země trpící kvůli agresivním krokům Ruska. Spojené státy nadále odsuzují ruskou okupaci Krymu a vyzývají k jejímu okamžitému ukončení. Krym je součást Ukrajiny. Sankce, které jsme kvůli Krymu zavedli, budou platit, dokud Ruská federace nevrátí Ukrajině kontrolu nad poloostrovem," dodala Haleyová.

Podpořil ji i její kolega, britský velvyslanec Matthew Rycroft: „Sankce proti Rusku nemohou být zrušeny, dokud k tomu (vrácení Krymu) nedojde. O budoucnosti své země musí rozhodovat Ukrajinci.” Souhlas s Haleyovou vyjádřil i prostřednictvím svého Twitteru.

Skvělý dnešní debut Nikki Haleyové. Naprosto souhlasím, že sankce musí zůstat, dokud Rusko nevrátí Krym Ukrajině.

Ruský zástupce Vitalij Čurkin si ale tato prohlášení nenechal líbit a oponoval tím, že obyvatelé Krymu v referendu vyjádřili vůli připojit se k Rusku. „Ukrajinská krize nezačala na Krymu, ale státním převratem (v Kyjevu), podporovaným zvenčí," uvedl.

Reklama

Doporučované