Hlavní obsah

Dokument Rok na dědině získal cenu na festivalu v Panamě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dokumentární snímek Rok na dědině režiséra Petra Smělíka získal hlavní cenu poroty za nejlepší celovečerní dokument na mezinárodním festivalu dokumentárního filmu Acampadoc v Panamě.

Článek

Snímek Rok na dědině se natáčel ve Zlínském kraji, příští rok jej uvede Česká televize. „Dokument pojednává o jedné rodině, v jedné vesnici kdesi na Moravě. Divák sleduje členy oné rodiny a nahlíží do jejich osobitého světa. Přestože se část dokumentu odehrává v období hodů, dokument se nesoustředí na přílišný popis folklorních oslav, nýbrž chce zdůraznit, jak to vše naše postavy prožívají. Jak je to ovlivňuje, co to mezi nimi vytváří. Jakým způsobem je folklor v nás zakořeněn i v dnešní moderní době a co to o nás vypovídá. Snažíme se pouze sledovat dění, aniž se uchylujeme k jakýmkoli komentářům či soudům. Chceme zkrátka nahlédnout život, jaký je. Na dědině,“ popisuje oficiální text.

Režisér Petr Smělík je rodák z Uherského Hradiště a absolvent zlínské filmové školy. „Hlavní myšlenkou snímku je pro mě návrat k přírodě, k originalitě, ke všemu, co působí skutečně. V dokumentu nepřímou cestou srovnávám život ve vesnicích a život ve městech. Ukazuji vztah mladé generace k tradicím a také jejich vztah ke zvířatům a půdě. Zkrátka sleduji život na vesnici v dnešní moderní době,“ uvedl Smělík, pro kterého je Rok na dědině režijním debutem.

Dokument se natáčel v Boršicích na Uherskohradišťsku, a to na přelomu let 2018 a 2019. Štáb strávil v regionu 12 natáčecích dnů, snímek byl dokončen na začátku letošního roku, poté začala jeho festivalová distribuce. Představil se už na festivalech v Tokiu, New Yorku a Torontu, k vidění bude i v Amsterdamu.

Reklama

Doporučované