Hlavní obsah

Doma jsou za hrdiny, svět jim ale nevěří. Fotbalisty Panamy čeká premiéra na světovém šampionátu

Nejslabší účastník šampionátu? Kdo ví...Video: Jakub Burian, AP

 

Reklama

Jeden z největších outsiderů turnaje se na mistrovství světa představí vůbec poprvé v historii. Panamu dostala do Ruska vydařená kvalifikace, ve které za sebou nechala i silné Spojené státy americké.

Článek

V kvalifikační skupině Severní a Střední Ameriky se před Panamu dostaly pouze Mexiko a Kostarika. Třímilionová země tak mohla 11. října slavit dosavadní největší fotbalový úspěch. „Když se rozhodlo o našem postupu, byl to historický okamžik. Všichni lidé v Panamě byli šťastní a oslavy byly fantastické. Náš prezident navíc vyhlásil na další den úplné volno, takže si dovedete představit, jak velké to asi bylo. Ten moment si budeme pamatovat navždy,“ řekl brankář Jaime Penedo.

Kromě vyhlášení volna přijal Juan Carlos Varela celou fotbalovou reprezentaci Panamy ve svém prezidentském paláci. Kapitán týmu Felipe Baloya slavnostně obdržel od prezidenta země panamskou vlajku a při Varelově projevu se někteří členové týmu neubránili slzám.

„Chlapci, jste vzory pro všechny mladé lidi v naší zemi. Dostali jste se tak daleko jen díky vaší nepřekonatelné vůli, která umí zázraky. Jste tady, protože jste se vypořádali se všemi překážkami na vaší cestě a především proto, že máte podporu vašich rodin a celé Panamy,“ prohlásil Varela.

Panama však vstupuje do mundialu v pozici jednoho z největších outsiderů celého turnaje. Pětapadesátý tým žebříčku FIFA odehrál v letošním kalendářním roce pět přátelských duelů, ve kterých porazil pouze Trinidad a Tobago a sérii zakončil se záporným skóre 1:8.

Ve skupině G navíc narazí svěřenci Hernána Daría Goméze na silné týmy Anglie a Belgie, v posledním utkání je pak čeká Tunisko. „Naším cílem je určitě získat nějaké body. Potom uvidíme, co se po třech zápasech ve skupině stane, možné je cokoliv. Ale rozhodně nechceme z Ruska odjíždět s nulou na kontě,“ uzavírá Penedo.

Reklama

Doporučované