Hlavní obsah

Antikoncepce pro zaměstnankyně zdarma. Nemocnice sklízí kritiku za benefit

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínská nemocnice nabízí zaměstnankyním aplikaci nitroděložního tělíska zdarma jako pracovní benefit. Na sociálních sítích za to sklidila kritiku.

Článek

Aplikace nitroděložního tělíska, případně jiné gynekologické služby zdarma. I na to se některá zdravotnická zařízení snaží nalákat zaměstnankyně.

Na jeden takový benefit – nabízený Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve Zlíně – upozornil začátkem ledna tweet, který dosud vidělo přes 200 tisíc lidí.

„Nepřátelskost vůči ženám-lékařkám v produktivním věku, které mají tu drzost otěhotnět, dokud to jde, je v oboru běžná,“ reagoval jeden z uživatelů.

„Chci věřit, že to nějaký úředník na personálním oddělení myslel dobře, ale nedomyslel. Pohledem dnešní doby velmi nevhodné. Stejný level, jako když je před nástupem do práce žena dotazována, jestli a kdy plánuje děti,“ napsal další.

Vedení nemocnice kritiku odráží jako neopodstatněnou. „Jedná se o finanční benefit a jakékoliv jiné spekulace jsou irelevantní. Zaměstnankyně tohoto benefitu rády využívají, a pokud vím, nezaznamenali jsme žádné negativní ohlasy,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

„Nabízíme to zaměstnankyním dlouhodobě z toho důvodu, že v soukromých gynekologických ambulancích se za tento zákrok platí,“ pokračovala s tím, že to personálu může ušetřit podstatné částky.

Zaměstnankyně si podle ní musí nitroděložní tělísko koupit. Pak si ho mohou nechat zavést u svého gynekologa za poplatek, anebo využít zmíněnou možnost a mít aplikaci v nemocnici zdarma.

O potrat zdarma zájem nebyl

S nedostatkem kvalifikovaného personálu bojuje většina tuzemských nemocnic, benefity jsou proto častou cestou, jak se snaží jednotlivé instituce zdravotníky nalákat. Aplikace nitroděložního tělíska není jediným, který vyvolává debaty.

Například pražský Ústav pro péči o matku a dítě v minulosti zaměstnankyním nabízel zdarma interrupci.

„V rámci průzkumu spokojenosti zaměstnanců jsme v minulosti zaznamenali ze strany zaměstnanců zájem o slevu na vybrané gynekologické intervence. Vyhověli jsme jejich podnětu na tento typ zaměstnaneckých výhod a tyto slevy nabízeli,“ popsala mluvčí ústavu Gabriela Hošková.

„Vzhledem k tomu, že nakonec o tento typ výkonů nebyl vůbec zájem, uvedený typ benefitů jsme zrušili a v současné době nabízeny nejsou,“ dodala.

Ústav pro péči o matku a dítě tak nabízí klasičtější výhody – slevy z přímo hrazených služeb poskytovaných v rámci ústavu, například na nákup v ústavní lékárně, úhradu nadstandardních pokojů nebo předporodní přípravu.

Slevy na nadstandardní balíčky gynekologicko-porodnického oddělení uvádí mezi benefity i Nemocnice Mělník. „Podrobné informace o benefitech pro zaměstnance jsou veřejně dostupné na webových stránkách Nemocnice Mělník a platí i pro zaměstnance gynekologicko-porodnického oddělení. Další informace poskytovat v tuto chvíli nebudeme,“ reagovala nemocnice na dotaz.

Podle listopadové analýzy Ústavu zdravotnických informací a statistiky by české zdravotnictví potřebovalo nejméně dalších 1959 úvazků všeobecných zdravotních sester. Některé kraje se potýkají dlouhodobě i s nedostatkem lékařů, zubařů a dalších odborníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované