Hlavní obsah

Asi se tu střílí, přerušil rozhovor. Aktuální svědectví Čecha z Ukrajiny

Foto: voxpot.cz, Seznam Zprávy

Reportér Vojtěch Boháč, který zpravodajsky pokrývá dění na Ukrajině poslední dny a aktuálně jede z východu okupované země do Kyjeva. (Ilustrační koláž.)

Reklama

Ve chvíli, kdy nad hotelem proletěly rakety, jsme se rozhodli dál nečekat a vyjeli jsme do Kyjeva, popisuje Vojtěch Boháč, reportér a šéfredaktor zpravodajského projektu Voxpot.cz.

Článek

Telefonní rozhovor s Vojtěchem Boháčem, který se ještě ráno pohyboval podél ukrajinsko-běloruských hranic, je po technické stránce překvapivě čistý. Žádný šum, žádné praskání, nic z toho, co by člověk předpokládal, že se může dít, pokud hovoříte s člověkem, který se pohybuje na území, kde probíhá vojenský konflikt.

Po třech úvodních otázkách se však ozvou divné zvuky v pozadí, v hlase reportéra a šéfredaktora zpravodajského portálu Voxpot.cz slyším nervozitu. Přesto se slušně zeptá: „Teď to vypadá, že se střílí. Můžete mi zavolat za chvíli?“ O pár minut později vysvětluje, že je v pořádku, ale raději s fotografkou rychle ujížděli na bezpečnější místo.

Kde se nacházíte?

Jedeme z Žitomyru do Kyjeva autem po dálnici. Spali jsme na dnešek ve městě Ovruchi, což je na hranicích s Běloruskem na západě černobylské zóny, kde jsme dělali společně s fotografkou reportáž o příhraniční oblasti.

Jedeme do Kyjeva a pohybujeme se po úplně prázdných silnicích.

V příspěvcích na twitteru popisujete, že jste v posledních dnech vídal jen velmi malou přítomnost ukrajinské armády. Změnilo se to dnes?

Vyjeli jsme ráno už za tmy, když kolem nás proletěly nějaké rakety. Za tu dobu jsme potkali na silnici jeden obrněný vůz BTR. Před chvilkou, když jsme byli na dálnici, tak jel ve směru od Kyjeva. To byla jediná obrněná technika, kterou jsme za celý den potkali, přestože tady probíhá invaze. Překvapilo nás to už i v minulých dnech, když jsme byli na hranici s Běloruskem. Z ukrajinské strany hranic nebylo absolutně nic.

Včera jsem o tom začal hlouběji přemýšlet. Nebyly vidět ani stopy od nějakých pásových vozidel schovaných někde v lese. Nebyl vidět nejmenší pohyb. Začal jsem pochybovat o tom, jestli se může Ukrajina v prvním sledu ubránit. A teď je to úplně stejné, pořád nic nevidíme. Technika a vojáci jsou převážně koncentrováni na východě země. Ona ta hranice s Ruskem a Běloruskem nejde bránit celá a nejspíš se většina armády koncentruje hlavně na východě.

Co tedy aktuálně dnes pozorujete, jak jste poznal, že se invaze dala do pohybu?

To jsem si uvědomil ve chvíli, kdy Vladimir Putin řekl ve svém brzkém ranním projevu, že kdyby teď nic nedělal, tak riskuje… že současná akce, kterou udělá, bude méně bolestivá než případná budoucí. To jsem si říkal, že oznámil, že do toho jde.

Otevřel jsem okno na hotelu, abych slyšel, co se děje na ulici, a chvilku poté byl slyšet průlet rakety. Když jsme vyšli z hotelu, tak jsme slyšeli, že dopadla ve vzdálenosti… já tipuji kolem deseti kilometrů…

Teď to vypadá, že se kolem mě střílí… no… těžko říct, co to je. Můžete zavolat za chvíli?

O dvacet minut později…

Jste v pořádku a bezpečí?

Ano, jsme u benzínky.

Co se to před chvílí odehrálo? Střílelo se?

Nevím, co to bylo. Mohlo se střílet, mohlo to být něco jiného. Ale řekli jsme si, že se raději rychle přesuneme na jiné místo.

Už je tedy okolo vás znát, že probíhá válka?

Teď už jsme viděli další a další ukrajinské vojáky a nějakou vojenskou techniku. Čím blíže jsme ke Kyjevu, tím víc tady jsou. Pořád ale tady nemáme stopy války. Ono se to ale může objevit úplně kdykoliv.

Pozorujeme ale kolony na benzínkách. I my budeme čepovat benzín, chceme mít plnou nádrž, kdyby bylo potřeba rychle ujíždět. Teď jsme objevili prázdnější čerpací stanici, tak toho využíváme. Jsme ve směru, který vede do Kyjeva, to je prakticky prázdná dálnice, na druhé straně je dálnice zacpaná a stejně tak i u benzínek jsou dlouhé kolony.

Jaké máte na Ukrajině ještě plány?

Buď budeme v Kyjevě a budeme sledovat situaci a psát o hlavním městě. Druhá varianta je, že se známá zasekla v Charkově a snaží se dostat pryč. Kdyby to nezvládla, tak zvažujeme, že kdyby to bylo bezpečné, tak bychom pro ni zajeli. Ale to ještě teprve ladíme.

Čekal jste, že se situace během vašeho pobytu takto vyostří?

Od listopadu jsem psal o situaci na Ukrajině, že očekávám, že se vyostří. Když jsem to začal zkoumat, strávil jsem na tom několik dní, tak mi došlo, že ta pravděpodobnost je dost vysoká. Bral jsem to tak, že je to pro Rusko teď, nebo nikdy.

Jak dlouho jste na Ukrajině?

Dva týdny, ale na tři dny jsem se vrátil do Česka.

A teď plánujete zůstat na Ukrajině do kdy?

Uvidíme. Dokud nám to bude dávat smysl.

+11

Reklama

Doporučované