Hlavní obsah

Generál Pavel: Je to válka ve všech dimenzích. Může trvat dlouho

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle Petra Pavla rozjelo Rusko plnohodnotnou válku.

Reklama

Plnohodnotná válka, tak popisuje bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel konflikt na Ukrajině.

Článek

Válku na Ukrajině podle generála Petra Pavla ovlivní i to, do jaké míry Rusko bude brát ohled na civilní obyvatelstvo.

Ruské jednotky ve čtvrtek nad ránem zaútočily na ukrajinské území. A již jsou zprávy o prvních civilních obětech – například ve městě Čuhujiv rakety poškodily činžovní dům, při útoku zemřel chlapec.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády a někdejší předseda vojenského výboru NATO Pavel se domnívá, že konflikt může trvat delší dobu. „I když se třeba ruské armádě podaří v některých hlavních směrech proniknout, tak mohou vzniknout kapsy, ve kterých si ukrajinská armáda stále podrží nějakou sílu,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co se právě teď z vojenského hlediska děje na Ukrajině?

Odehrává se to, co jsme všichni doufali, že se nestane. Je to plnohodnotná válka ve všech dimenzích. Tedy jak v té pozemní, vzdušné, námořní, tak i v té kybernetické. Jejím cílem má být opravdu úplná porážka ukrajinské armády, případně přimět je prostřednictvím apelu prezidenta Putina k tomu, aby vzdali válčení a předali své pozice ruské armádě. Následně potom ovládnutí Ukrajiny jako nějaké formy protektorátu a vyřešení účtů s těmi, kteří podle ruského vedení mohou za situaci na Donbasu a na Krymu.

Má Ukrajina šanci se ubránit?

To bych si opravdu netroufal tvrdit. Ukrajinská armáda nemá malé schopnosti, ale s tou ruskou se nemůže měřit. A to především ve vzdušných silách, v raketovém vojsku, námořnictvu i ve zdrojích, které za armádou stojí. Těžko očekávat, jaké síly ruská armáda do celé operace vloží, jak bude ochotná nebrat ohled na civilní ztráty, protože to všechno samozřejmě může mít vliv.

Jak dlouho může konflikt trvat?

Ta operace může trvat poměrnou dlouho, protože i když se třeba ruské armádě podaří v některých hlavních směrech proniknout, tak mohou vzniknout kapsy, ve kterých si ukrajinská armáda stále podrží nějakou sílu. Také se dá počítat s odporem ukrajinského obyvatelstva, které se nebude chtít smířit s násilným obsazením země.

Co by mělo v tuhle chvíli dělat NATO?

Já myslím, že způsob, který NATO zvolilo, je správný a jediný možný. Aliance zdůrazňuje svoji jednotu, odhodlání bránit jakékoli agresi proti členskému státu a nadále pomáhat všemi možnými způsoby kromě bojových jednotek Ukrajině jako svému partnerovi. Zdůrazňuje také to, že je připravena reagovat na eskalaci pomocí svých obranných plánů. V tuto chvíli se asi těžko dá dělat víc.

Reklama

Doporučované