Hlavní obsah

Byznys s nelegálními billboardy. Soud popsal, jak podnikatel využil bílé koně

Foto: Seznam Zprávy

Nelegální billboardy pronajímá společnost, kterou dnes vlastní Oliver Fischer, syn podnikatele Antona Fischera.

Reklama

Podnikatel Anton Fischer spojovaný s provozem nelegálních reklamních ploch i další svoje činnosti prováděl za hranou zákona. Bezdomovci prodal za 20 tisíc diskotéku a bezpečnostní agenturu. Tím se zbavil i milionového dluhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky nebezpečných nelegálních billboardů, které lemují české silnice, mají společného jmenovatele. Je jím českobudějovický podnikatel slovenského původu jménem Anton Fischer. Seznam Zprávy nedávno popsaly, jako jeho byznys funguje – s pomocí bílých koní a pomalého rozhodování úřadů se Fischer už dlouhé roky vyhýbá odpovědnosti.

Po vydání článku se redakci ozvali někteří z těch, kdo pro Fischera plní úlohu nastrčených majitelů jeho firem.

„Podvedl mě. Slíbil, že mi bude pravidelně platit, ale zaplatil jenom jednou. Teď z toho mám problémy s úřady,“ popsal jeden z nich. Nepřál si zveřejnit své jméno, protože s Fischerem nyní vede právní spor. Redakce ale jeho identitu zná.

Anton Fischer byl ještě před několika lety největším dealerem vozů Hyundai v Česku. Dnes se na stránce fischerholding.cz chlubí širokým podnikatelským portfoliem – od pronájmu billboardů přes obchod s realitami, bezpečnostní služby a provoz penzionu až po půjčování stavebních strojů. Přesto ale Anton Fischer, alespoň formálně, dnes v žádné společnosti nefiguruje, v klíčových firmách ho nahradil jeho syn Oliver.

Při mapování Fischerovi podnikatelské činnosti redakce narazila na pravděpodobné vysvětlení: Anton Fischer má soudní zákaz podnikání. Rozsudek Okresního soudu v Českých Budějovicích z března 2022 navíc podrobně popisuje, jak se Fischer s pomocí nastrčených bílých koní vyhýbá placení daní a finančních pohledávek.

Bezdomovec s diskotékou a bezpečnostní agenturou

Soudkyně Danuše Ehrenbergerová uložila Fischerovi letos na jaře tříletý podmíněný trest za to, že převedl společnosti Imperial Club a Secure Home na nezaměstnaného Jaroslava P. Podle soudu to udělal proto, aby se vyhnul placení daní a stotisícovým pohledávkám za nezaplacené faktury. Rozsudek, který si redakce vyžádala podle zákona o svobodném přístupu k informacím, detailně popisuje roli bílého koně – pana Jaroslava.

V dubnu 2018 měla společnost Imperial Club, na kterou Anton Fischer provozoval stejnojmennou diskotéku v Českých Budějovicích, závazky za neuhrazené faktury vůči dvaceti třem věřitelům v hodnotě 622 192 korun. Například Pivovarům Staropramen a firmě Kofola dlužil Fischer čtvrt milionu korun za nápoje.

Jeho bezpečnostní agentura Secure Home zároveň v té době dlužila 244 851 korun osmi dalším věřitelům. Obě firmy měly navíc zaplatit daně – u Secure Home je soud vypočítal na 67 070 korun.

Jenže místo toho Fischer v roce 2018 obě společnosti převedl na nezaměstnaného muže s bydlištěm na obecním úřadě. Zaplatil mu za to 20 tisíc korun na ruku.

Jaroslav P., který se živí jako zedník, u soudu odvyprávěl svůj příběh. Do roku 2014, tedy skoro deset let, pracoval na živnostenský list, během pěti let dokonce zaměstnával několik dalších lidí. Potom ale přišla krize. Jaroslav o živnostenské oprávnění přišel a od té doby pracuje na černo. Trvalé bydliště má na obecním úřadu a přespává tam, kde mu zrovna dají práci.

S Fischerem se poznal asi před deseti lety, procházel tehdy těžkým životním obdobím. Jihočeský podnikatel mu pomohl, ubytoval ho ve svém penzionu v Lišově a dal mu práci. Zedník Jaroslav pomáhal s opravou pokojů v penzionu Fischer i ve Fischerově diskotéce Imperial Club. V roce 2018 ale na oplátku Anton Fischer požádal o laskavost jeho. Poprosil ho, aby podepsal několik dokumentů.

„Listiny byly sepsány jinou osobou, neví kým, pravděpodobně mu je dala k podpisu paní ████████. K jejich podpisu svědka nikdo nenutil. Je možné, že při podpisu svědkovi bylo vysvětleno, co a proč podepisuje, obžalovaný Anton Fischer mu asi vysvětlil, že se týkají nějakého převodu, ale svědek to pustil z hlavy, protože dál se po něm nic nechtělo činit,“ popisuje tuto událost soudkyně.

Účetnictví prý někdo ukradl

Za převod dvou zadlužených společnosti na své jméno dostal Jaroslav dvacet tisíc korun na ruku a tím pro něj celá záležitost skončila. Nepřevzal si ani účetnictví, ani pokladnu či přístup k bankovním účtům.

„K dotazu, zda s obžalovaným po podpisu dokumentů řešil zřízení dispozičního práva k bankovním účtům společností nebo přístup k datovým schránkám společností, uvedl, že na otázku nedokáže odpovědět, neví, co znamená dispoziční právo k bankovním účtům, nemá ani internet,“ popsala soudkyně Danuše Ehrenbergerová.

Z dotazování u soudu vyšlo najevo, že zedník Jaroslav nemá tušení, jak se vede firemní účetnictví. V době, kdy sám podnikal, dával všechny papíry do krabice, a tu potom předal účetní. Podle soudu je jasné, že se Fischer chtěl převodem společností na zedníka Jaroslava pouze zbavit povinnosti zaplatit nejen pohledávky, ale i daně.

„K dotazu, zda převzal účetnictví obou společností, Jaroslav P. uvedl, že od Fischera dostal jenom složku nějakých papírů, ale v té době přespával v autě, podařilo se mu je polít limonádou, a proto je znehodnotil,“ píše se v rozsudku.

Před soudem se řešilo i to, kde vlastně skončilo účetnictví obou firem. S vysvětlením přispěchal Antonův syn Oliver Fischer. V účetní firmě si vyzvedl krabici s dokumenty, aby ji předal novému majiteli Jaroslavu P. a domluvil si s ním schůzku na parkovišti u ZOO v Hluboké nad Vltavou.

Když na místo schůzky přijel, krabici s pěti nebo šesti šanony dokumentů položil na korbu auta a šel se projít. Než se vrátil, krabici podle jeho slov někdo ukradl. Zavolal policii a podal trestní oznámení, policisté ale pachatele nevypátrali.

„Z firmy vytáhl všechno, co mělo nějakou cenu“

Případ zedníka Jaroslava je pro Fischerovo podnikání typický. Jak Seznam Zprávy popsaly, na jeho billboardech se postupně střídají nálepky s názvy společností, kterým údajně kovové konstrukce billboardů patří. Jakmile nastřádají větší množství pohledávek, končí v likvidaci.

V současnosti je to firma Reklam Reality dvaadvacetiletého Tomáše P. z Českých Budějovic. Polovinu vlastní přímo a polovinu přes firmu Secure Home Private, která dřív patřila Antonu Fischerovi. Jde o další z několika firem, které mají v názvu Secure Home a které sídlí ve Fischerově penzionu. Takto popsal u soudu Fischerův modus operandi jeden ze svědků:

„Obžalovaný Anton Fischer z firmy Secure Home vytáhl veškeré aktivní obchodní styky a vše, co mělo nějakou hodnotu, převedl do společnosti Secure Home CB, kterou vlastní se svým synem Oliverem Fischerem.“

Soud popsal i to, že Anton Fischer i po přepisu na bílého koně dál společnosti ovládal. Nechal si podepsat generální plnou moc pro zastupování před úřady i soudy. Veškerou poštu, která chodila na adresu ve Fischerově penzionu, vozila Fischerovi domů sekretářka.

Pomohla pomoc uprchlíkům

Soudkyně Fischerovi za zkreslování údajů o hospodaření vyměřila tříletý podmíněný trest, k tomu zákaz podnikání na čtyři roky a šestisettisícovou pokutu. Trest přitom mohl být i přísnější. Fischer byl v té době v podmínce za několik jiných trestných činů, mimo jiné i za vydírání.

Soudkyně ale vzala v potaz jako polehčující okolnost to, že Fischer ve svém penzionu ubytoval válečné uprchlíky z Ukrajiny.

„Je třeba vzít v úvahu skutečnosti podrobně doložené obžalovaným u hlavního líčení týkající se jeho aktivní pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kdy soud věří, že se jedná o upřímně míněnou snahu o pomoc, nikoliv o vypočítavý kalkul směřující k odvrácení hrozícího nepodmíněného trestu,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Doporučované