Hlavní obsah

Celníci na letišti v Praze zadrželi muže, pašoval 4,6 kg kokainu z Kolumbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Generální ředitelství cel, Seznam Zprávy

V cestovní tašce muž pašoval 4,6 kilogramu kokainu.

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti, který v zavazadle pašoval přes 4,5 kilogramu kokainu.

Článek

Celníci na pražském letišti v Ruzyni zadrželi minulý týden muže, který v cestovní tašce pašoval přes 4,6 kilogramu kokainu. Muž přicestoval na letecké trase Medellín–Bogota– Frankfurt–Praha. Zda byla droga určena pro český trh, policie zjišťuje. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovaly mluvčí celníků Martina Kaňková a Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

Celníci muže kontrolovali na letišti na základě upozornění od kriminalistů z protidrogové centrály. Zavazadlo zkontrolovali nejprve rentgenem, poté provedli fyzickou kontrolu. V jeho cestovní tašce našli mezi dalšími věcmi čtyři balíčky o celkové hmotnosti 4,647 kilogramu s neznámou slisovanou látkou. Předběžná chemická analýza pak potvrdila, že je to kokain. Hodnota nalezených balíčků je několik milionů korun, konečná cena ale závisí na dalším ředění drogy, řekla ČTK mluvčí protidrogové centrály

„Drogy byly předány Kriminalistickému ústavu v Praze k dalším expertizám. Zda byly určeny pro český trh, je předmětem vyšetřování,“ doplnila.

Muž je v současné době ve vazbě a vzhledem k množství drogy, které měl u sebe, a spolupráci s mezinárodní organizovanou skupinou mu hrozí v případě odsouzení za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy deset až 18 let vězení.

Více o nebezpečích spojených s kokainem

V Česku se rozproudila debata o tom, jak přijatelné je užívání tvrdých drog, jako je kokain. Má pověst bezpečnější drogy, to ale zastírá jeho nebezpečnost pro společnosti, kde se vyrábí či užívá, říká expert Miroslav Nožina.

Doporučované