Hlavní obsah

Češi jsou stále méně spokojeni se svým životem. Stěžuje si už i střední třída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

.Mívali jsme se lépe, myslí si Češi.

Reklama

Od roku 2020 prudce klesla spokojenost Čechů s kvalitou života. Došel k tomu průzkum Connected Citizens společnosti EY. Spokojenost před a po pandemii klesla u všech skupin obyvatel s příjmem do 50 tisíc Kč.

Článek

„Největší pokles spokojenosti s kvalitou života pociťuje příjmová skupina 30–40 tisíc Kč. Výzkum tak potvrzuje, že se do problémů dostává střední třída, tedy lidé s pravidelnými příjmy, kteří nebyli zvyklí na takový pokles životní úrovně. Rozšiřuje se tak skupina obyvatel, která je ohrožena chudobou, což může znamenat větší nároky na sociální systém, ať už jde o výdaje, či jeho zefektivnění,“ uvedla Romana Smetánková, vedoucí partnerka společnosti EY pro veřejný sektor.

Před rokem 2020 bylo s kvalitou svého života spokojeno 69 % obyvatel ČR. Na podzim 2022 už to ale bylo jen 54 %.

V porovnání s Čechy a Slováky (54 %) hlásí vyšší míru spokojenosti se životem například obyvatelé pobaltských zemí (62 %). Základní životní hodnoty se ale napříč jednotlivými zeměmi liší minimálně: více jak polovina dotazovaných má starost o bezpečnost sebe a svých rodin a vlastní finanční zajištění.

I Češi tak za nejdůležitější považují právě bezpečnost a kvalitní zdravotní péči. Na to má podle EY vliv právě válka na Ukrajině. „Požadavek finančního zajištění a dostupného bydlení je pak logickým následkem výrazného zdražování nájmů, energií i zboží, které v České republice v poslední době zaznamenáváme,“ podotýká Smetánková.

Connected Citizens

Connected Citizens je víceletá studie společnosti EY založená na průzkumech, jejichž cílem je porozumět dnešním i budoucím občanům, a to zejména za účelem pomoci státům a vládám v předvídání jejich chování a v přípravě na budoucí starosti, nároky i požadavky, které budou občané mít. Průzkum proběhl v letech 2020 až 2022.

Češi podle průzkumu nyní vyhlížejí zpomalení ekonomického růstu a prohlubování příjmové nerovnosti. Téměř polovina Čechů ale proto také očekává, že stát zvýší výdaje například na zdravotnictví nebo školství.

Lidé ve všech zemích, kde se průzkum konal, jsou pak rozděleni v názoru, zda dnešní mladá generace dosáhne lepší kvality života, než měli její rodiče. 36 % dotázaných si myslí, že nikoliv, a jen o čtyři procenta více zastává názor, že se současná generace bude mít lépe.

„Klesající životní úroveň v kombinaci s vyšším zatížením státního rozpočtu bude vytvářet tlak na realizaci nepopulárních, ale potřebných reforem. Udržení sociálního smíru se již nyní ukazuje jako velká výzva pro současné vlády, českou nevyjímaje. Velký důraz musí být kladen na význam vzdělání pro porozumění ekonomickým a společenským problémům, a tedy pro prosazení nepříjemných opatření,“ zdůrazňuje Romana Smetánková z EY Česká republika.

Reklama

Doporučované