Hlavní obsah

Česko zatím muže viněného ze spiknutí do USA nevydá, čeká se na Ústavní soud

Foto: Seznam Zprávy

Nikhil Gupta – Ind, který byl zadržen v ČR a kterého chtějí USA vydat.

Reklama

aktualizováno •

Ústavní soud odložil vykonatelnost vydání Nikhila Gupty do USA, než rozhodne o mužově stížnosti.

Článek

Česká republika zatím indického občana Nikhila Guptu, viněného v USA ze spiknutí s cílem vraždit, do Spojených států nevydá. Ústavní soud (ÚS) totiž odložil vykonatelnost rozhodnutí o vydání do doby, než rozhodne o mužově stížnosti. ČTK to zjistila z databáze soudu. Stížnost směřuje proti usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Guptova vydání, a Vrchního soudu v Praze, který rozhodnutí potvrdil.

O Guptově obvinění loni informovala newyorská prokuratura, podle níž bylo cílem spiknutí zavraždit v New Yorku vůdce sikhských separatistů. Obviněnému hrozí až 20 let vězení. Byl zadržen na pražském letišti loni na konci června.

„Odložení vykonatelnosti napadených rozhodnutí nebrání žádný důležitý veřejný zájem,“ konstatoval ÚS. Naopak výkon rozhodnutí by pro Guptu byl významným zásahem. „ÚS přihlédl zejména k tomu, že vydání stěžovatele k trestnímu stíhání do Spojených států amerických by bylo nevratným krokem, jehož faktické dopady by nemohlo zvrátit ani případné věcné vyhovění ústavní stížnosti,“ stojí v usnesení. Ústavní soud zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nijak nepředjímá, jak rozhodne o stížnosti samotné, která podle mluvčí ÚS Kamily Abbasi k dnešku zůstává nevyřízená.

Gupta byl zadržen loni v červnu v Praze na základě americko-české extradiční smlouvy. Seznam Zprávy v lednu informovaly, že pražský vrchní soud s vydáním do USA souhlasil. Pro vydání je potřebný ještě souhlas ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Nyní je Gupta v pražské pankrácké věznici.

Guptovi hrozí za čin, z něhož je obviněn, až 20 let vězení. Po příletu do Česka odmítl, že je zapleten do něčeho, co stojí v obvinění.

Reklama

Doporučované