Hlavní obsah

Osobnosti kritizují vládu za bezvýhradnou podporu současné izraelské vlády

Foto: Ondřej Koutník

Známý český kněz a teolog Tomáš Halík.

Reklama

aktualizováno •

Výzvu vládě na změnu postoje svým podpisem podpořilo téměř 80 významných osobností z kulturních, duchovních i akademických kruhů. Vláda podle nich ignoruje humanitární katastrofu v Pásmu Gazy. Ta ale postoj měnit nebude.

Článek

„Jsme skupina lidí z různých oblastí společnosti. Spojuje nás silné znepokojení humanitární katastrofou v Gaze,“ píše se úvodu tiskové zprávy k otevřenému dopisu vládě České republiky ohledně situace na Blízkém východě.

„Touto otevřenou výzvou chceme vyjádřit nesouhlas s reakcí naší politické reprezentace na situaci a vyzvat vládu k změně postoje ke krizi na Blízkém východě,“ stojí v samotném dopisu. Autoři textu, který podepsala řada osobností z akademického, kulturního či duchovního sektoru, požadují výraznou změnu aktuální vládní politiky. Mezi signatáři lze najít duchovního Tomáše Halíka, biskupa Václava Malého, spisovatelku Radku Denemarkovou či bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou.

„Názory ve světě na konflikt na Blízkém východě se různí. Nesmí se ale zapomenout na to, kdo je agresorem a kdo obětí,“ pronesl dnes premiér Petr Fiala při setkání zástupců diplomatických misí v Česku, informovala ČTK. Potvrdil tím to, čeho si jsou všichni od útoku teroristů Hamásu na jihu Izraele 7. října plně vědomi – česká vláda bezvýhradně stojí za Izraelem.

A to je pro řadu lidí problém. Podle autorů textu vláda přehlíží humanitární katastrofu, která se právě odehrává v Pásmu Gazy. „Česká vláda přesto bezvýhradně podporuje současnou izraelskou vládu bez ohledu na humanitární katastrofu, a to jak na mezinárodních fórech a v Izraeli, tak i svou komunikací v České republice. Nerozumíme tomu,“ píše se dále v dopisu.

Odkazují tím například na nedávnou návštěvu prezidenta Petra Pavla v Izraeli, po níž údajně „nevyjádřil žádné veřejné výhrady vůči izraelskému vedení války“. Autoři textu se vymezují rovněž vůči chování českých diplomatů na půdě mezinárodních organizací. Na mysli mají zejména to, když ČR jako jedna z mála zemí v prosinci na půdě OSN hlasovala proti rezoluci žádající humanitární příměří v Pásmu Gazy.

Česko se postavilo proti postihům izraelských osadníků, páchají násilí na Palestincích na Západním břehu Jordánu. Spolu s Čechy byli v EU proti pouze Maďaři.

Autoři otevřeného dopisu rovněž poukázali na rozdílný přístup vlády k válce na Ukrajině a situaci na Blízkém východě s ohledem na mezinárodní práva. „Česká republika podporuje Ukrajinu na základě mezinárodního práva. Ve vztahu k Izraeli ale česká vláda v rozporu s mezinárodním právem nebere ohled na základní práva milionů Palestinců,“ upozorňují.

Signatáři požadují zejména to, aby se vláda připojila k výzvě Mezinárodního soudního dvora pro zajištění humanitární podpory v Pásmu Gazy a aby jasně odsoudila násilí na obou stranách, tedy včetně Izraele. „Odpovídat na násilí ještě větším násilím pokládáme za děsivé selhání politiky,“ uzavírají text.

Vláda se ale ve středu dohodla, že na jejím postoji k podpoře Izraele se nic nemění a měnit nebude. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Lidské oběti konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás kabinetu nejsou lhostejné, považuje ale za důležité zachovat jasný a srozumitelný postoj.

Aktualizace: Upravili jsme původní nepřesný titulek, který zněl: „Chceme konec proizraelské politiky.“ Otevřený dopis vládě podepsal i Halík. Doplnili jsme také středeční reakci vlády.

Reklama

Doporučované