Hlavní obsah

Malý Martin se po zákroku ve Francii vrátil do Česka

Foto: Zdeněk Joukl, Seznam Zprávy

Malý Martin po operaci v Montpellier.

Reklama

Malý Martin, na jehož léčbu lidé darovali víc než 150 milionů korun, je po operaci a v neděli byl převezen do motolské nemocnice. Po několikatýdenním odpočinku chlapce čeká intenzivní rehabilitace.

Článek

Dvouletý chlapec se vzácnou genetickou poruchou se po operaci v nemocnici ve francouzském Montpellier vrátil do České republiky. Malého Martina, na jehož léčbu pomocí genové terapie lidé darovali ve veřejné sbírce víc než 150 milionů korun, převezla v neděli odpoledne sanitka z pražského Letiště Václava Havla do motolské nemocnice. Rodiče již dříve uvedli, že byl zákrok ve Francii úspěšný.

Neurochirurgové v Montpellier 31. ledna při desetihodinovém zákroku injekčně aplikovali chlapci do hlavy lék Upstaza. Martin poté strávil pár týdnů ve Francii, než mohl být převezen do Prahy.

„Momentálně probíhá příjem v nemocnici v Motole, kde si Martínka během několika dní ještě trochu proklepnou a podívají se na to, jak se jeho stav po operaci vyvíjí,“ uvedl právní zástupce rodiny Zdeněk Joukl.

Podle chlapcova otce Tomáše Zatloukala se již nyní u Martina projevují změny, takzvaná dyskineze. „Jedná se o stav, při kterém dochází v končetinách k samovolným nahodilým pohybům z důvodu většího množství produkovaného dopaminu, na které jeho tělo zatím není zvyklé,“ uvedl. Tento stav by se podle něj měl postupně stupňovat a nakonec po několika měsících vymizet. „Je to ale významný ukazatel toho, že léčba funguje,“ dodal.

Chlapce čeká po návratu z nemocnice nejprve několikatýdenní odpočinek, následně bude intenzivně rehabilitovat a učit se novým věcem. Rodiče za možnost nechat Martina operovat poděkovali.

Reklama

Související témata:

Doporučované