Hlavní obsah

Fiala: Česko dá na nákup munice pro Ukrajinu vyšší stovky milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Fiala poukázal na to, že vláda výši českého příspěvku přijala v utajeném režimu. Vyčleněná částka je podle něj odpovídající velikosti Česka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Premiér Petr Fiala ve středu večer v rozhovoru pro televizi CNN Prima News řekl, že vláda vyčlenila na nákup munice pro Ukrajinu vyšší stovky milionů. Dodal, že příspěvek podle něj odpovídá velikosti České republiky.

Na svou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu, která čelí ruské vojenské agresi, zatím Česko podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) od spojenců získalo peníze na nákup prvních 300 tisíc kusů munice a o dalším půl milionu kusů se jedná.

Fiala poukázal na to, že vláda výši českého příspěvku přijala v utajeném režimu. Vyšší stovky milionů korun podle něj „zhruba tak odpovídají podílu, který by země naší velikosti a prosperity měla do těch věcí vložit“. Premiér také řekl, že může zvážit, zda požádá vládu, aby umožnila zveřejnění přesné částky. Přijetí rozhodnutí o částce v utajeném režimu bylo však podle něj správné. „Tam jde o bezpečnostní věci a jde o riziko pro řadu lidí, kteří se těm věcem věnují,“ podotkl.

K iniciativě se přihlásily mimo jiné Kanada, Německo, Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Belgie, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko, Lucembursko, Island a Slovinsko. Své příspěvky postupně zveřejňují, v součtu a v přepočtu činí zhruba 35 miliard korun. To odpovídá odhadu britského listu Financial Times, který koncem února napsal, že nákup avizovaný Českem by měl vyjít na 1,5 miliardy dolarů – což je orientačně 35 miliard korun.

Lipavský dnes novinářům v Bruselu řekl, že na českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu je potřeba více peněz. Ministerstvo obrany na dotaz serveru Seznam Zprávy odpovědělo, že z peněz zatím přislíbených pro českou iniciativu lze nakoupit zhruba 500 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Reklama

Doporučované