Hlavní obsah

Ind zatčený v Česku odmítá obvinění a stěžuje si na podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Blažek

Ilustrační snímek.

Reklama

Právnička Inda Nikhila Gupty tvrdí, že v případě jejího klienta došlo k záměně identity a že byl v Česku nespravedlivě zadržen a ocitl se v nelidských podmínkách. Muži hrozí vydání do USA.

Článek

Indický občan Nikhil Gupta, který byl zadržen v červnu v Praze, popírá obvinění ze spiknutí s cílem zavraždit vůdce sikhských separatistů v New Yorku. Napsal to list The Washington Post (WP) s odvoláním na soudní spisy.

Gupta je podnikatel, který dodržuje zákony a dostal se do „křížové palby“ mezi Spojenými státy a indickou vládou," uvedla advokátka Rohini Musaová podle WP u indického nejvyššího soudu. Kromě toho si stěžovala, že její mandant dostal neblahé právní rady od advokáta jmenovaného českými úřady a stalo se tak prý „pod nepatřičným vlivem“ amerických úřadů během počáteční fáze jeho zadržení.

Newyorská prokuratura v listopadu uvedla, že Gupta měl organizovat atentát na amerického občana indického původu, který se veřejně zasazoval o vytvoření svrchovaného státu sikhů. Atentát se podařilo zmařit. Guptu podle amerických úřadů najal nejmenovaný indický vládní zaměstnanec, který měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské záležitosti.

České úřady podle prokurátora Guptu zadržely 30. června na základě americko-české extradiční smlouvy. Kdo byl cílem útoku, americká prokuratura neupřesnila. Američtí činitelé ale uvedli, že šlo o sikhského předáka Gurpatwanta Singha Pannuna, americko-kanadského občana, kterého indická vláda považuje za teroristu. Pražský městský soud koncem listopadu rozhodl o tom, že mužovo vydání je přípustné. Gupta proti rozhodnutí podal stížnost.

Jeho právnička ho podle The Washington Post popisuje jako podnikatele, který cestoval do Česka „za turistikou a kvůli prozkoumání nového trhu pro své podnikání“, když byl zadržen u pražského letiště a tři hodiny vyslýchán v černém SUV. Byť je „zbožný“ hinduista a vegetarián, tak mu prý v české vazbě nabízeli po dobu deseti až jedenácti dní pouze „nevegetariánské jídlo včetně hovězího a vepřového masa“.

Mluvčí českého Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka podle amerického deníku uvedl, že resort nemá žádné informace ani neobdržel stížnost od Gupty nebo jeho obhájců ohledně nevhodné stravy.

Guptova rodina se jeho jménem obrátila na indický nejvyšší soud se žádostí, aby indická vláda zabránila jeho vydání z Česka do Spojených států. Podle rodiny byl Gupta v Praze zadržen neoprávněně a jeho život je v ohrožení. Řepka podle WP v e-mailu sdělil, že indické soudy nemají v dané věci žádnou pravomoc. Konečné rozhodnutí o tom, zda bude Gupta vydán, přísluší ministru spravedlnosti země, uzavřel WP.

Reklama

Doporučované