Hlavní obsah

Zlaté časy s „protiválečným“ Ficem. Českým zbrojařům se na Slovensku daří

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Na snímku z února 2016 si premiér Robert Fico (v čele) za doprovodu podnikatele Jaroslava Strnada (po jeho pravé ruce) prohlíží výrobu munice v podniku ZVS Holding. Ten vlastní Strnadova skupina CSG napůl se slovenským ministerstvem obrany.

Reklama

Navzdory rétorice tamní vlády jede komerční výroba zbraní a munice na Slovensku na plné obrátky. Těží z toho také skupina Czechoslovak Group v majetku českého miliardáře Michala Strnada.

Článek

Ficův slovenský kabinet v únoru rozhodl, že novým státním tajemníkem na ministerstvu obrany bude Martin Vojtašovič. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby tentýž člověk v minulých letech nepůsobil ve firmách ze skupiny Czechoslovak Group (CSG), kterou ovládá český zbrojař Michal Strnad.

„Je to poprvé, co se zástupce zbrojařů dostal na takto vysoký úřednický post,“ říká novinář ze slovenského Denníku N Vladimír Šnídl, jenž dlouhodobě mapuje situaci v resortu obrany. Podle něj je to jen další ze střípků, které ukazují, jak silnou pozici Strnadova CSG na Slovensku má.

Přestože kvůli rozdílným pohledům na ruskou agresi na Ukrajině mezi Českem a Slovenskem ochladly politické vztahy, v byznysu panuje až překvapivý soulad. Dokonce takový, že na Slovensku zaznívají kritické hlasy, že Ficova vláda jde zbrojařům z Česka na ruku.

Jisté je, že navzdory „protiválečné“ rétorice slovenského premiéra komerční výroba zbraní a munice jede na plnou kapacitu a dále se rozšiřuje. Sama skupina CSG s ohledem na citlivost informací nesdělila, kde vyrobená munice končí, ale nepopřela, že se situace nijak neliší od jiných evropských zemí, tedy že většina materiálu směřuje na Ukrajinu.

Strnadova skupina pod novou Ficovou vládou nepociťuje žádnou změnu k horšímu. „Naše podnikání na Slovensku ani naše tamní dlouhodobé rozvojové plány změna vládní garnitury nijak neovlivnila,“ uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek. Podle něj současný kabinet podporuje rozvoj obranného průmyslu a vnímá ho jako perspektivní odvětví.

Nikdo není vlivnější

Skupina CSG podle mluvčího Čírtka do rozšíření svého slovenského byznysu nyní investuje více než 50 milionů eur. Většina peněz má přitom směřovat do firmy ZVS Holding, což je klíčový slovenský výrobce dělostřelecké a další munice. Strnad přitom podnik vlastní napůl se slovenským ministerstvem obrany. Vedle toho má u východních sousedů několik dalších firem.

„Ve slovenském zbrojním průmyslu dnes není nikdo vlivnější než Strnadova CSG a nikdo se proti ní neodváží jít,“ hodnotí situaci v zemi již jednou citovaný novinář Vladimír Šnídl.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Dominantní pozice českých zbrojařů nevznikla ze dne na den. Šnídl připomíná, že už za druhé Ficovy vlády (2012 až 2016) skupina CSG získala od státu do nájmu dva slovenské vojenské opravárenské podniky a resort vnitra od Strnadovy skupiny nakoupil desítky vozidel Tatra pro slovenské hasiče, čímž české automobilce tehdy pomohl vymanit se z krize.

Kooperace trvá a CSG například od slovenské státní firmy ZTS Špeciál odebírá některé komponenty pro své samohybné houfnice Dita. To se přitom děje za situace, kdy jiná slovenská státní firma vyrábí konkurenční houfnici Zuzana. Ve hře je dnes třeba i nákup českých obrněných vozidel Patriot pro potřeby slovenské armády.

Další rozvoj byznysu přichází právě s novou „mírotvornou“ Ficovou vládou. Ta se zařekla, že na Ukrajinu již žádnou vojenskou pomoc posílat nebude. Svorně s maďarským kabinetem Viktora Orbána nehodlá ani podpořit nynější českou iniciativu ohledně dodávek dělostřelecké munice.

Nicméně slovenský premiér už dříve vysvětlil, že nepošle nic z armádních skladů (tedy zdarma), omezení se nikterak netýká komerčních dodávek. Proto mohou slovenské zbrojovky a muničky dále jet na plný výkon a rozšiřovat i kapacitu.

„Když nějaká firma chce vyrábět zbraně a někde je dodávat, tomu samozřejmě nikdo nebude bránit,“ prohlásil Fico už loni v listopadu.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák na snímku z loňského listopadu, kdy se na první zahraniční cestu vydal do Prahy a jednal se svou českou kolegyní Janou Černochovou.

(Nad)standardní vztahy s Kaliňákem

Současný ministr obrany Robert Kaliňák - někdejší dlouholetý ministr vnitra a neformální korunní princ Ficovy strany Smer - například naplánoval investice ve výši 100 milionů eur, které mají směřovat do základního jmění státních zbrojovek. Peníze by měly jít i do již uvedené polostátní muničky ZVS Holding spoluvlastněné Strnadem, nicméně bližší informace k této injekci nejsou zatím k dispozici.

Právě ministr Kaliňák má už z minulých let k majitelům CSG blízko. Když v roce 2018, po vraždě novináře Jána Kuciaka, musel opustit post ministra vnitra, rozjel následně svůj vlastní byznys s výrobou loveckých pušek, přičemž sídlo své firmy Liwa Arms Slovakia umístil do areálu muničky ZVS Holding v Dubnici nad Váhom, která je pod manažerskou kontrolou Strnadovy CSG.

Skupina Czechoslovak Group odmítá, že by vazby na Kaliňáka byly nějak nadstandardní a pomáhaly jim k novým zakázkám. Mluvčí Andrej Čírtek v této souvislosti podotýká, že jejich slovenské firmy se živí z velké části exportem a dosud například na Slovensku nezískaly „žádnou významnou“ veřejnou zakázku v oblasti vojenské pozemní techniky.

„CSG komunikuje s představiteli veřejné sféry včetně politiků ve všech státech, kde působí, a napříč politickým spektrem. To vyplývá ze strategické role, kterou obranný průmysl hraje,“ doplnil Čírtek. Pozitivní výsledky na Slovensku jsou podle něj hlavně výsledkem investic a úspěšného provozu, politici v tom podle něj hrají jen „minimální roli“.

I slovenská větev pomáhá k miliardám

  • Skupina Czechoslovak Group (CSG) rodiny Strnadových má svůj zbrojařský byznys na Slovensku zahrnutý v podskupině, která nese název MSM Group.
  • Její klíčovou součástí je výroba munice (v Česku totiž CSG žádnou munici nevyrábí), a to ve firmách ZVS Holding (Dubnica nad Váhom a Snina), rovněž v podniku VOP Nováky.
  • Někdejší podnik VOP Trenčín (dnes MSM Land System) se zase zaměřuje na opravy a modernizaci vojenské pásové a kolové techniky, také na výrobu speciálních nástaveb.
  • Součástí slovenské větve je i společnost Vývoj Martin, která vyrábí speciální vojenské kontejnery.
  • V souvislosti s růstem zbrojní výroby se podle mluvčího CSG Andreje Čírtka za posledních 16 měsíců počet zaměstnanců slovenské MSM Group téměř zdvojnásobil, nyní zahrnuje asi 1200 lidí.
  • I slovenské podniky (zejména muničky) se podílejí na celkovém růstu skupiny CSG, kdy tržby se v roce 2022 zdvojnásobily na celkem 25 miliard korun, stejně tak hrubý provozní zisk na 5,6 miliardy.

Také jsem se scházel, ale…

O úzkých vazbách majitelů CSG na ministra Kaliňáka dnes mluví třeba bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. I on přitom přiznává, že v době, kdy byl členem Matovičovy a Hegerovy vlády (2020 až 2023), se opakovaně scházel s podnikateli Strnadovými. Daleko častěji prý s mladším Michalem, jen jednou nebo dvakrát s otcem (zakladatelem firmy) Jaroslavem.

Nepovažuje takové kontakty s byznysmeny, kteří dávají práci lidem, za nic závadného, pokud vše probíhá v legální formě. „Ale nesmí podobné schůzky ovlivňovat politiku státu,“ zdůrazňuje. „Takové snahy - nakupovat podle nějakého seznamu či nákupního košíku - tady byly, ale u mě s tím nikdo nepochodil,“ prohlásil také Naď.

Aktuální případ, kdy se exmanažer Strnadovy skupiny Vojtašovič stal tajemníkem slovenského ministerstva obrany, považuje exministr za „mimořádně nestandardní“. Podle něj ve výsledku poškodí právě skupinu CSG, protože konkurence může upozorňovat na konflikt zájmů.

Každopádně Jaroslav Naď nečeká, že by se slovenská zbrojní výroba pod Ficovou vládou zastavila či omezovala. „Právě vzhledem k vysoce nadstandardním vztahům s panem Strnadem bych se divil, kdyby vláda svou politiku ve zbrojním průmyslu měnila,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý slovenský ministr Naď.

Reklama

Doporučované