Hlavní obsah

Chaos kolem pána digitalizace. Vicepremiéři neznali jeho minulost

Foto: Profimedia.cz

Místopředsedové vlády Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN).

Reklama

Místopředsedové vlády Vít Rakušan a Ivan Bartoš nevěděli o trestní minulosti právníka, který měl být pověřen řízením úřadu pro komunikační a informační technologie. Vnitro nyní hledá nového šéfa strategické agentury.

Článek

Při hledání nového ředitele Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nastal chaos.

Nezávislý deník Neovlivní.cz v úterý informoval, že Ministerstvo vnitra pověřilo dočasně řízením NAKIT právníka Vladimíra Chrásteckého. Redakce připomněla, že Chrástecký byl přitom v minulosti pravomocně odsouzený za nadržování zlodějům.

Ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan serveru řekl, že o rozsudku nevěděl. Později mluvčí hnutí STAN Sára Beránková uvedla, že šlo o nominaci pirátského náměstka ministra Lukáše Kolaříka. S tím, že Chrástecký pověřený řízením klíčové agentury pro digitalizaci nebude.

Z vyjádření pro Seznam Zprávy se nyní ukazuje, že o minulosti Chrásteckého, který se měl chopit - byť dočasně - řízení NAKIT, nevěděl ani místopředseda vlády pro digitalizaci a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Situaci aktuálně řeší odpovědné osoby na Ministerstvu vnitra. Se situací jsem byl seznámen blíže dnes,“ napsal Bartoš Seznam Zprávám.

Chrástecký byl před devíti lety pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Soud mu uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz vykonávat vedoucí funkci v orgánech veřejné moci.

Mohlo by vás zajímat

Digitalizace Česka v příštím roce razantně poskočí. „Pomohou“ tomu datové schránky, které stát automaticky zřídí všem živnostníkům a právnickým osobám. Kdo by ji nechtěl, musí si živnost zrušit.

O trestu jsme nevěděli

Podrobnosti o dění v agentuře získal šéf Pirátů až v den, kdy server Neovlivní.cz na případ upozornil.

„Co se týče trestu pana Chrásteckého, který působí v NAKIT na pozici ředitele sekce už několik let, veškeré okolnosti nebyly původně známy, protože podmíněný trest byl již zahlazen a veškeré uložené podmíněné tresty již skončily. Tyto bližší podrobnosti jsem se dozvěděl dnes od pana náměstka Koláříka současně s informací, že na pozici je standardní výběrové řízení a dočasným vedením úřadu bude pověřena jiná osoba,“ uvedl lídr Pirátů.

Z čela NAKIT, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, ke konci roku odejde dosavadní ředitel Vladimír Dzurilla. Jeho nástupce vzejde z výběrového řízení.

Reklama

Doporučované